ΤΟΠΙΚΑ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά η απασχόληση στην οικοδομή

δύο-μέτρα-και-δύο-σταθμά-η-απασχόληση-753551

Για ντόπιους και αλλοδαπούς εργάτες

Την ώρα που η ανεργία στην οικοδομή στο Βόλο έχει ξεπεράσει το 80% και ένας στους δύο εργατοτεχνίτες της Μαγνησίας εκτός από άνεργοι είναι και ανασφάλιστοι, εκατοντάδες αλλοδαποί που διαμένουν στην περιοχή, με 150 ένσημα που αγοράζουν τέλος κάθε χρόνου, μπορούν να ανανεώνουν την πράσινη κάρτα και να «χτυπούν» τις δουλειές για ένα κομμάτι ψωμί!

Η δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων ισχύει φυσικά για όλους, όμως στην περίπτωση με τους αλλοδαπούς, προβλέπεται ότι με 150 ένσημα, μπορεί να γίνει η ανανέωση της πράσινης κάρτας και χωρίς μάλιστα τα ένσημα να είναι οικοδομικά. Έτσι και το μεροκάματο το έχουν εξασφαλισμένο, αφού είναι «φτηνότεροι χωρίς ένσημο» και εξασφαλίζουν την πράσινη κάρτα.

Για τους περισσότερους επιλέγεται η οδός της εξαγοράς των ενσήμων τέλος του χρόνου από το ΙΚΑ και έτσι όπως καταγγέλλει το τοπικό συνδικάτο Οικοδόμων Μαγνησίας, «ούτε γάτα ούτε ζημιά», αφού οι αλλοδαποί, είναι τυπικοί, απέναντι στη νομοθεσία, άσχετα εάν εργάζονται όλο το προηγούμενο διάστημα «μαύρα» χωρίς ένσημα και με μεροκάματα «σκοτωμένα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει θίξει επανειλημμένως το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από το τυπικό, υπάρχει και το ουσιαστικό θέμα, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχουν οικοδομές στις οποίες το αλλοδαπό προσωπικό απασχολείται χωρίς ασφάλιση και όμως δεν γίνονται οι έλεγχοι, όπως θα έπρεπε αφενός για να παταχθεί η μαύρη εργασία και αφετέρου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με όσους εμφανίζονται «ασφαλισμένοι» μόνο τέλος της χρονιάς.

«Δεν έχουμε καμία ρατσιστική διάθεση απέναντι στους αλλοδαπούς συναδέλφους που εργάζονται στην περιοχή μας. Όμως το θέμα είναι σοβαρό, διότι δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε έναν κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα από την παρατεταμένη κρίση και την πρωτοφανή ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει εκτός από το γράμμα του νόμου, να ελέγχουν και επί της ουσίας τι συμβαίνει», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Κώστας Σιάρας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το θέμα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» μπαίνει εκ των πραγμάτων, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί, προκειμένου να έχουν εργασία, «σκοτώνουν» μεροκάματα και τιμές, ακόμη και όταν αναλαμβάνουν μία μικρή εργολαβία, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι οικοδόμοι να μην μπορούν να «σταυρώσουν» μεροκάματο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου