ΤΟΠΙΚΑ

Ποτάμι η οργή για τον άδικο χαμό των τριών παιδιών

ποτάμι-η-οργή-για-τον-άδικο-χαμό-των-τρι-402478

Σήμερα θα κλείσουν την Παλαιά Εθνική Οδό ενώ ετοιμάζονται και για αποκλεισμό των διοδίων Μοσχοχωρίου

Ο πόνος από την τριπλή τραγωδία δεν λέει να απομακρυνθεί από τα χωριά του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, που θρηνούν όπως ολόκληρη η Μαγνησία και η Θεσσαλία, τα τρία αγγελούδια τους. Ο θρήνος δεν λέει να κοπάσει, ούτε το πένθος μπορεί να απομακρυνθεί. Μέσα, όμως, στην οδύνη τους οι κάτοικοι των δύο χωριών και όλης της περιοχής βράζουν την ίδια ώρα από αγανάκτηση.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η οργή τους μετατρέπεται σήμερα στις 6 μ.μ. σε ανθρώπινο ποτάμι, που θα οδηγήσουν πάνω στην εθνική οδό, σ’ αυτό το δρόμο – φονιά για τα τρία παιδιά. Με μπροστάρηδες τους φίλους των αδικοχαμένων νέων, τους νεαρούς που δεν έχουν συνέλθει από τον προχθεσινό αποχαιρετισμό των αγαπημένων τους προσώπων, με τους οποίους μεγάλωσαν και έζησαν μαζί.

Μέσα στον ανείπωτο θρήνο, οι νέοι των χωριών πήραν την πρωτοβουλία να υψώσουν τη δική τους ηχηρή φωνή, με την ελπίδα ότι έστω και τώρα που κλαίνε ασταμάτητα για τα φιλαράκια που έχασαν κάποιοι θα τους ακούσουν και θα δώσουν τέλος στην ατελείωτη λίστα των θυμάτων στο δρόμο – καρμανιόλα.

Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν. Δεν μπορούν να αφήσουν έτσι την άδικη απώλεια των φίλων τους.

Οι σκηνές της φρικτής τραγωδίας στο οδόστρωμα, οι κραυγές πόνου μετά το άγγελμα θανάτου των τριών παιδιών, το τελευταίο αντίο στις κηδείες τους παραμένουν ως εφιάλτης που με δυσκολία δείχνει ότι θα ξεπεραστεί.

Το πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε προχθές στη 1.30 τα ξημερώματα, στο 36ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο σημείο, όπου «έφυγαν» παρέα, όπως ήταν τα τελευταία ξέγνοιαστα και ανέμελα χρόνια της ζωής τους, τρία αγγελούδια. Η Ιωάννα Κουτσιαρή 18 ετών και η αδερφή της Κατερίνα Κουτσιαρή 21 έτους, τα δύο παιδιά οικογένειας από το Στεφανοβίκειο και ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 ετών, το μοναχοπαίδι οικογένειας από το Ριζόμυλο.

Η νταλίκα με ρυμουλκό, που οδηγούσε 22χρονος μεταφέροντας εμπόρευμα από τη Νάουσα με προορισμό τον Πύργο, πετάχτηκε εκτός οδοστρώματος μετά την εκτόξευση έξω από την άσφαλτο του ΙΧ αυτοκινήτου. Από την άμορφη μάζα σιδηρικών του τεράστιου οχήματος ο νεαρός οδηγός ανασύρθηκε σοκαρισμένος και τραυματισμένος.

Ο χάρος παραμόνευε τα τρία νεαρά παιδιά, που κατευθύνονταν με το ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας VW Polo, που οδηγούσε ο 20χρονος Φίλιππος, στο οποίο επέβαιναν οι δύο αδερφές. Το αυτοκίνητο κινούνταν από το Ριζόμυλο με κατεύθυνση το Στεφανοβίκειο. Μουσικός με λατρεία στην κιθάρα η 18χρονη Ιωάννα, μέλος της Μουσικής Σχολής, συμμετείχε το μοιραίο βράδυ σε πολιτιστική μουσική εκδήλωση στο Ριζόμυλο.

Η Ιωάννα και η αδερφή της Κατερίνα έμειναν πίσω μέχρι να μαζευτούν όργανα και εγκαταστάσεις και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του Φίλιππου για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τρία χιλιόμετρα ήταν η απόσταση και μερικές εκατοντάδες μέτρα εκείνα που τους χώριζαν από το πατρικό τους, όταν η σφοδρή σύγκρουση της νταλίκας που κινούνταν με κατεύθυνση το Βόλο με το ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ακούστηκαν μέχρι το χωριό του Στεφανοβικείου.

Οι πρώτοι που έσπευσαν, φίλοι των παιδιών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε καφετέρια, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Ο θρήνος μέσα σε λίγη ώρα χτυπούσε τις πόρτες δύο οικογενειών, στο Στεφανοβίκειο και το Ριζόμυλο…

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια

Τη συντριβή του 22χρονου οδηγού του φορτηγού, μετέφερε με δήλωσή του ο δικηγόρος Χρήστος Γούσιος

Διορισμένοι πραγματογνώμονες και αστυνομικοί συνέχιζαν και χθες, δεύτερη ημέρα μετά την τριπλή τραγωδία, να ξεσκονίζουν κάθε στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στα ακριβή αίτια πρόκλησης του πολύνεκρου τροχαίου, με θύματα τρία νεαρά παιδιά.

Η νταλίκα μεταφορικής εταιρίας, η οποία φυλάσσονταν το πρώτο 24ωρο, ώστε να μη προσεγγίσει κανείς αλλοιώνοντας τυχόν στοιχεία, μεταφέρθηκε χθες σε χώρο του λιμένα Βόλου, όπως και το μοιραίο ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο έχασαν ακαριαία τη ζωή τους μετά από σφοδρή σύγκρουση τα τρία παιδιά, η 18χρονη Ιωάννα, η 21χρονη Κατερίνα και ο 20χρονος Φίλιππος.

Μετά την αυτοψία στο σημείο του τροχαίου, χθες οι έρευνες από κλιμάκια πραγματογνωμόνων και αστυνομικών συνεχίστηκαν, αναζητώντας κάθε στοιχείο πάνω στα δύο οχήματα.

Η έκδοση του πορίσματος φαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, καθώς πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς κάθε παράμετρος.

Μεταξύ άλλων χθες στο λιμάνι ζυγίστηκε το φορτίο που μετέφερε η νταλίκα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τυχόν ήταν υπέρβαρο.

Δήλωση του συνηγόρου του 22χρονου οδηγού

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος Χρήστος Γούσιος, συνήγορος του 22χρονου οδηγού της νταλίκας, ο οποίος προχθές με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος και θα κληθεί σε απολογία με τη συμπλήρωση του κατηγορητηρίου, τόνισε:

«Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των τριών αδικοχαμένων παιδιών, που δεν είναι σήμερα ανάμεσά μας, που δεν θα ζήσουν τα όνειρά τους εξ αιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας αρμοδίων και στο βωμό του οικονομικού κέρδους.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σας μεταφέρω την συντριβή του εντολέα μου, του 22χρονου οδηγού του φορτηγού, ανθρώπου του μεροκάματου, ο οποίος είναι κυριολεκτικά συγκλονισμένος και συντετριμμένος από το τραγικό δυστύχημα και από τον χαμό των τριών συνομηλίκων του.

Η όλη υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Δεν μπορούμε όμως και εμείς, μαζί με τους χιλιάδες συμπολίτες μας, να μην διατρανώσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τον δρόμο Καρμανιόλα.

Ας προσευχηθούμε όλοι για τις ψυχές των παιδιών».

Παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα ελληνικά διόδια – φωτιά

Σύμφωνα με τον Johannes Hahn, πρέπει η ευρωπαϊκή επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα

Σε ημέρα πένθους μετά την άδικη απώλεια τριών νέων παιδιών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, μεταξύ Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, η Θεσσαλία υποδέχθηκε χθες τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn.

Ο κ. Hahn εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και –μετά την επισήμανση του περιφερειάρχη για το δρόμο καρμανιόλα, ο οποίος χρησιμοποιείται εξαιτίας του υψηλού κόστους των διοδίων- τόνισε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί άμεσα στην επόμενη συνάντηση με την κυβέρνηση, καθώς απασχολεί πολύ κόσμο. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι χρήσιμο να ταξιδεύει κανείς ως ιδιώτης, διότι βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα. Οπως είπε πρόσφατα ο ίδιος έπρεπε να ταξιδέψει οδικώς από τα Σκόπια στην Αθήνα και πέρασε από 11 διόδια πληρώνοντας περίπου 30 ευρώ!

«Είναι αρκετά μεγάλο το ποσό και θα πρέπει η ευρωπαϊκή επιτροπή να επανεξετάσει το θέμα καθώς δεν έχει νόημα», όπως τόνισε να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό.

«Τα διόδια είναι ακριβά και θα το συζητήσω με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί είναι απαραίτητο οι δρόμοι να χρησιμοποιούνται», πρόσθεσε.

Ο Κώστας Αγοραστός καλωσόρισε τον κ. Hahn στη Θεσσαλία, λέγοντας: «Δυστυχώς, η επίσκεψη αυτή του ευρωπαίου επιτρόπου γίνεται σε μία μέρα πένθους για τη Θεσσαλία μια μέρα όπου θρηνούμε τον χαμό τριών νέων παιδιών, που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ένα δρόμο καρμανιόλα, γιατί το κόστος χρήσης της εθνικής οδού είναι πολύ μεγάλο.

Η παραχωρησιούχος εταιρεία βλέπει το δένδρο και χάνει το δάσος. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρία διόδια μέσα στην Π.Ε. Λάρισας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κινούνται από τους παραδρόμους. Πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των διοδίων αλλά και να αλλάξει η χωροθέτησή τους».

«Βγείτε στο δρόμο για τα τρία διαμάντια» Κάλεσμα νεαρών και μέσω facebook

«Πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους»: Mε την παραπάνω φράση φίλοι, γνωστοί αλλά και παιδιά στην ηλικία των θυμάτων καλούν την νεολαία μέσω facebookνα βγει στο δρόμο στο σημείο του ατυχήματος και να τον μπλοκάρουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό τον τριών «διαμαντιών».

Στόχος της κινητοποίησης είναι να μην θρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα, από τα «τρένα» που διασχίζουν τα χωριά και θερίζουν κόσμο αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά μερικά από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο Facebook είναι τα εξής: «Οι αγρότες με το παραμικρό βγάζουν τρακτέρ στους δρόμους κλείνοντας την κυκλοφορία. Τώρα που χάθηκαν τρία «διαμάντια» θα αφήσουν αναπάντητη τη μ… του κράτους ή θα τα βγάλουν για να εμποδίσουν αυτά τα «τρένα» των δρόμων να περνάνε μέσα από τα χωριά και να θερίζουν κόσμο;»

Στη συνέχεια άλλα νεαρά άτομα σχολιάζουν στην παραπάνω ανάρτηση: «Ολοι πρέπει να βγουν στο δρόμο» αλλά και «Σωστά, τώρα πρέπει να τα τσακίσουν όλα, να κλείσουν το δρόμο στο σημείο του ατυχήματος».

Κινητοποίηση ΣΥΡΙΖΑ στα διόδια Μοσχοχωρίου, παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ, ανακοινώσεις και ψηφίσματα

«Το χθεσινό τροχαίο δυστύχημα στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας με θύματα τρία νέα παιδιά, ξαναφέρνει στην επιφάνεια με τον χειρότερο τρόπο την απαξίωση, από την πλευρά της πολιτείας, των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες συνεχίζουν να ζουν, να έχουν ανάγκες, και να μετακινούνται από τον παλιό δρόμο, γνωστό και ως καρμανιόλα, και μετά την κατασκευή της νέας εθνικής οδού με τα πανάκριβα διόδια. Εκεί είναι τα χωριά τους και τα σπίτια τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, συνδιοργανώνουν κινητοποίηση το Σάββατο 26 Ιουλίου στις 11.30 πμ, στα διόδια Μοσχοχωρίου. Η αναχώρηση για τα διόδια Μοσχοχωρίου θα γίνει στις 10.30 πμ από το Δημαρχείο Βόλου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210 35037, 6972201507.

Παράσταση διαμαρτυρίας ΚΚΕ

Κλιμάκιο των Οργανώσεων Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γ. Λούμα μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο και Απ. Νάνο, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Βόλου, πραγματοποίησε χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Τα στελέχη του ΚΚΕ μετέφεραν την εξής δήλωση: «Το ζήτημα δεν είναι απλά να φτιαχτεί η ΠΕΟ, αλλά να είναι η ΠΑΘΕ ελεύθερη για το λαό. Επίσης δεν είναι λύση οι διάφορες προτάσεις για μείωση της τιμής των διοδίων και όχι κατάργησή τους, για χιλιομετροχρέωση και άλλα τέτοια ημίμετρα που διατυπώνονται κυρίως από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και που πάλι δεν έχουν πρόθεση να συγκρουστούν με την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων που ελέγχουν τις Οδούς. Καμία τιμή των διοδίων δεν μπορεί να είναι ανεκτή για τη λαϊκή οικογένεια που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ψίχουλα».

Δήλωση του Δημ. Εσερίδη

«Για ακόμη μία φορά η κοινωνία του Αλμυρού συγκλονίστηκε από τον αδόκητο χαμό των τριών νέων ανθρώπων, από όμορο Δήμο της περιοχής μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους πρόωρα, στην παλαιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας.

Με νωπές τις μνήμες από την πρόσφατη απώλεια δύο παλικαριών μας στη βοηθητική οδό της εθνικής οδού, στο ύψος των διοδίων του Μοσχοχωρίου, καθώς όλη η περιοχή μας ακόμη θρηνεί συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των τριών παιδιών και ενώνουμε τις φωνές μας, με αυτές που διαμαρτύρονται για το δυσβάσταχτο ύψος της τιμής των διοδίων, γεγονός που οδηγεί πολλούς οδηγούς να επιλέγουν – αντί την ασφάλεια της εθνικής οδού – τη λαιμητόμο των παράπλευρων οδών.

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, δηλώνουμε πως πλέον θα είμαστε συναγωνιστές με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο και με κάθε όμορο Δήμο ή φορέα που θ’ αγωνιστεί για την κατάργηση των διοδίων ή για τη μείωση των τιμών τους, προκειμένου να αποφευχθεί άλλο παρόμοιο περιστατικό, καθώς στην Ελλάδα του 2014, με τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, δεν επιτρέπεται να θυσιάζουμε ανθρώπους στην άσφαλτο. Ενα τίμημα το οποίο πληρώσαμε ως Αλμυρός έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα!»

Να καταργηθούν τα διόδια

Την ανάγκη κατάργησης των διοδίων Μοσχοχωρίου υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, σε ανακοίνωση που ομόφωνα εξέδωσαν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, με αφορμή το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας.

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι το θέμα των διοδίων θα πρέπει να διερευνηθεί από μηδενική βάση και μακριά από κομματικές και άλλες ιδεολογικές αποχρώσεις.
Θεωρούμε αναγκαία την κοινή δράση όλων των φορέων, πέρα από παραταξιακά και συντεχνιακά συμφέροντα, προς το Υπουργείο Μεταφορών, με σκοπό την κατάργηση των αναφερόμενων διοδίων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου