ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts της Google έρχεται στην Ελλάδα

η-υπηρεσία-android-earthquake-alerts-της-google-έρχεται-στην-ελλά-613480

Μια νέα υπηρεσία που θα προειδοποιεί για σεισμό φέρνει η Google και στην Ελλάδα. Πριν από λίγες ώρες ο κολοσσός της τεχνολογίας ανακοίνωσε την επέκταση της υπηρεσίας του Android Earthquake Alerts System, η οποία λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2020 στην Αμερική και στη χώρα μας.

Έτσι οι χρήστες κινητών Android θα λαμβάνουν, εάν το επιθυμούν, αυτόματες έγκαιρες ειδοποιήσεις κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στη περιοχή τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά, τότε κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Πριν από ένα σχεδόν χρόνο η Google λάνσαρε το Android Earthquake Alerts System, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που διαθέτουν τα κινητά Android προκειμένου να αντιλαμβάνονται σεισμούς σε όλο το πλανήτη. Αυτό το δωρεάν σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις – αρκεί να πληκτρολογήσετε «Earthquake near me».

Ήδη η παραπάνω υπηρεσία λειτουργεί από τον Αύγουστου του 2020 στην Καλιφόρνια, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα σε συνεργασία με το United States Geological Survey (USGS) και το Shake Alert, παρέχοντας έγκαιρες ειδοποιήσεις στους χρήστες Android.

Στη συνέχεια, η υπηρεσία επεκτάθηκε στο Όρεγκον, ενώ μέσα στο Μάιο θα είναι διαθέσιμη και στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο η Google κρίνοντας ότι η χώρα μας είναι μεταξύ των πιο σεισμογενών περιοχών του κόσμου, λανσάρει αυτή την υπηρεσία και εδώ. Ενώ εκτός από την Ελλάδα το λανσάρισμα θα γίνει και στη Νέα Ζηλανδία.

Οι έγκαιρες ειδοποιήσεις στην Ελλάδα και την Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των έξυπνων κινητών Android ώστε να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού. Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του. Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία είναι οι πρώτες χώρες που θα έχουν πρόσβαση στις σεισμικές καταγραφές και τις ειδοποιήσεις του Android Earthquake Alerts System. Μέσα από αυτή την υπηρεσία οι άνθρωποι της Google ευελπιστούν ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα έχει έγκαιρη ενημέρωση ώστε να μπορεί να παραμένει ασφαλής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου