ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κινέζοι «αλχημιστές» μετέτρεψαν χαλκό σε «χρυσό»

κινέζοι-αλχημιστές-μετέτρεψαν-χαλ-678497

Το μυστικό του μαγικού αγγίγματος του Μίδα φαίνεται ότι ανακάλυψε μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων, που κάνοντας πειράματα με άτομα, κατάφεραν να μετατρέψουν τον χαλκό σ ένα υλικό που έχει παρόμοιες ιδιότητες με τον χρυσό.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Λιανονίνγκ χρησιμοποίησαν έναν πίδακα από ηλεκτρικά φορτισμένο, θερμό αέριο αργόν για να «βομβαρδίσουν» έναν χάλκινο στόχο και να δημιουργήσουν έτσι στην επιφάνειά του ένα λεπτό στρώμα άμμου που μοιάζει με το χρυσό. Το νέο υλικό, ωστόσο, δεν είναι χρυσός, αφού έχει την ίδια πυκνότητα με τον συνηθισμένο χαλκό.

Και μολονότι δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή… κάλπικων λιρών, οι ερευνητές έχουν ήδη βρει μια πρακτική χρήση για το νέο υλικό, που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ως καταλύτης για τη μετατροπή άνθρακα σε αλκοόλ -μια περίπλοκη χημική διαδικασία που επιτυγχάνεται με τη χρήση πολύτιμων μετάλλων.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι επειδή το νέο υλικό μπορεί να αντέξει στις υψηλές θερμοκρασίες, την οξείδωση και τη διάβρωση, ίσως θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα σπάνια, πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής τους.

Περιέγραψαν μάλιστα με ποιητικό τρόπο την ανακάλυψή τους ως «πολεμιστή με χρυσή πανοπλία στο πεδίο της μάχης, ικανός να αντέξει σε κάθε εχθρική επίθεση».

Τα αποτελέσματα της έρευνας «απέδειξαν ότι μετά από επεξεργασία ο χαλκός μπορεί από “κοτόπουλο” να μεταμορφωθεί σε “φοίνικα”», είπε ένας από τους ερευνητές σύμφωνα με την South China Morning Post.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου