ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με την πλάτη στον τοίχο η Facebook

με-την-πλάτη-στον-τοίχο-η-facebook-681785

Κάτι θα είχε διαισθανθεί ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρείας Salesforce Μαρκ Μπένιοφ. Νωρίτερα φέτος είχε δηλώσει πως θα πρέπει να επιβληθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης όπως η Facebook, ανάλογο με αυτό που ισχύει στον κλάδο των καπνοβιομηχανιών. Ενας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στους νομικούς κύκλους της Ουάσιγκτον D.C. (D.C.: Περιφέρεια της Κολούμπια) έκανε τα πρώτα βήματα για την έναρξη ενός δικαστικού αγώνα σαν αυτόν που δόθηκε κατά των καπνοβιομηχανιών στις ΗΠΑ.

Ο Καρλ Ρασίν, γενικός εισαγγελέας της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, άσκησε αγωγή κατά της Facebook, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται σήμερα στα 380 δισ. δολάρια. Κατηγορεί τον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης πως εκμεταλλεύτηκε με τον πιο ακατάλληλο τρόπο τα δεδομένα χρηστών. Δηλαδή επέτρεψε στην Cambridge Analytica να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά. Κατηγορεί, επίσης, τη Facebook πως δεν έκανε επαρκείς ελέγχους στη χρήση δεδομένων από εφαρμογές τρίτων φορέων και δυσκόλευε τις επιλογές προστασίας προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες της.

Λιγότερα από 1.000 άτομα στην Περιφέρεια της Κολούμπια επηρεάστηκαν άμεσα από μια εφαρμογή που χρησιμοποίησε η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία για να ασκήσει επιρροή στους Αμερικανούς ψηφοφόρους λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Αλλά με την εφαρμογή αυτή, η Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία περίπου 340.000 ατόμων που περιλαμβάνονταν στις λίστες φίλων αυτών των χρηστών. Είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί πρόστιμο εις βάρος της Facebook έως και 5.000 δολαρίων για κάθε παράβαση ή περίπου 1,7 δισ. δολαρίων, συνολικά. Με την είδηση αυτή, η κεφαλαιοποίηση της Facebook μειώθηκε κατά 30 δισ. δολάρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Εκτός του κ. Ρασίν, πάνω από 35 γενικοί εισαγγελείς απέστειλαν επιστολές στη Facebook τον Μάρτιο και ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση της Cambridge Analytica. Τουλάχιστον έξι πολιτείες ήδη διεξάγουν νομικές έρευνες. Μέχρι σήμερα, μόνον η Ουάσιγκτον D.C. κινείται δικαστικά εναντίον της Facebook για την υπόθεση της Cambridge Analytica. Είναι, όμως, πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και κάποιες πολιτείες στα βήματά της.

Μια ανάλογη ιστορία είχε διαδραματιστεί με τις καπνοβιομηχανίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90. Πάνω από 40 πολιτείες κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του κλάδου των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες τελικά κατέληξαν σε συμβιβασμό κάτω από αυτήν την πίεση. Τελικά οι καπνοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και εντάχθηκαν σε ένα πολύ πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ που κάνουν για τα προϊόντα τους. Σε ό,τι αφορά τη Facebook, το πιο πιθανό σενάριο είναι να τεθούν σε εφαρμογή πιο αυστηροί κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προς όφελος των χρηστών της. Επίσης, είναι ισχυρή η προοπτική να επιβληθεί ένα τεράστιο πρόστιμο εις βάρος της Facebook, προδικάζοντας πως το νέο έτος προβλέπεται να είναι πολύ δυσάρεστο για τον ιδρυτή και αφεντικό της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Σε αυτή τη φάση, η Facebook ανακοίνωσε πως «εξετάζουμε τις καταγγελίες και αναμένουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τους γενικούς εισαγγελείς της Ουάσιγκτον αλλά και κάποιων πολιτειών».

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου