ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πράσινο σημείο στην Αλόννησο

πράσινο-σημείο-στην-αλόννησο-65871

Στόχος η συντονισμένη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών στο νησί

Φιλόδοξο βήμα στην κατεύθυνση της συντονισμένης συγκέντρωσης υλικών, που προορίζονται προς ανακύκλωση, αποτελεί η πρόθεση του Δήμου Αλοννήσου να δημιουργήσει πράσινο σημείο στο νησί.

Ελλείψει δημοτικού χώρου, ο Δήμος Αλοννήσου προσανατολίζεται στην αγορά ακινήτου, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να τεθεί σε νέες βάσεις η διαδικασία της ανακύκλωσης, πεδίο μείζονος σημασίας για το νησί.

Για το ακίνητο πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές: Εάν είναι εντός σχεδίου, η έκταση του οικοπέδου πρέπει να είναι από δύο έως τρία στρέμματα, να υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας, να είναι εύκολη η πρόσβαση σε κεντρικό δρόμο, να είναι μη βραχώδες, η κλήση του εδάφους πρέπει να είναι έως 5% και να υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα. Εάν το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου τότε η έκταση να είναι τουλάχιστον τέσσερα στρέμματα και να βρίσκεται σε απόσταση έως πέντε χιλιομέτρων από τον οικισμό. Παράλληλα πρέπει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ενώ δεν πρέπει να είναι χαρακτηρισμένο ως δάσος.

Αναλύοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο δήμαρχος Αλοννήσου ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα είδη που θα συγκεντρώνονται, ηλεκτρικές συσκευές, καμένα λάδια, στρώματα, έπιπλα, παλιά παιχνίδια, ακόμη και κομμένα κλαδιά, που θα μεταφέρουν στο σημείο οι δημότες, θα προωθούνται σε διάφορα σημεία ανακύκλωσης από τον Δήμο».

Στόχοι της προσπάθειας είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και η δημιουργία νέων βάσεων σε μια προσπάθεια που υλοποιείται από τον Δήμο Αλοννήσου, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Παράλληλα αναδεικνύεται μια ακόμη παράμετρος που σχετίζεται με το κοινωνικό σκέλος, καθώς, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, «έπιπλα, παιχνίδια ή οτιδήποτε ακόμη είναι σε καλή κατάσταση, ενδέχεται να καλύψουν ανάγκες δημοτών, που επιθυμούν να τα επαναχρησιμοποιήσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου