ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζωντανές εικόνες από το ναυάγιο της Αλοννήσου ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

ζωντανές-εικόνες-από-το-ναυάγιο-της-αλ-131351

Με πέντε κάμερες στον βυθό

Παγκόσμια πρωτοτυπία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία με πέντε κάμερες μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα από το ναυάγιο της Αλοννήσου σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας παντού μηνύματα αισιοδοξίας εν μέσω της πανδημίας.

Το υποβρύχιο μουσείο, που δημιούργησε η Περιφέρεια για το αρχαιότερο ναυάγιο της Περιστέρας, που χρονολογείται από το 435 π.Χ. και είναι επισκέψιμο, θεωρείται ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα. Εχει αποσπάσει ήδη δύο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θεωρούνταν και ήταν δύσκολο στην υλοποίησή του, ωστόσο επιτεύχθηκε. Το συγκεκριμένο έργο αναδεικνύει τη Θεσσαλία σε παγκόσμιο προορισμό και καθιστά το ναυάγιο της Περιστέρας σε μοναδικό αξιοθέατο παγκόσμια, σύμφωνα με το trikalavoice.gr.

Η ανάδειξη του υποβρύχιου μουσείου υπήρξε από τα μεγάλα προσωπικά στοιχήματα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ενήργησε και για την τοποθέτηση των καμερών, ώστε παγκόσμια να μεταδίδεται εικόνα σε πραγματικό χρόνο από το ναυάγιο.

Πάγια θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι, άλλωστε, η ενίσχυση των εναλλακτικών δράσεων, που αποτελούν προστιθέμενη αξία, με επίκεντρο το ναυάγιο της Αλοννήσου, που ο ίδιος χαρακτηρίζει Παρθενώνα των ναυαγίων και εκτιμά ότι η αξιοποίησή του θα αλλάξει την εικόνα της Αλοννήσου και των νησιών, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη της επισκεψιμότητας, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν σταματά εδώ, αλλά περιλαμβάνει με χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο, που θα είναι ανοιχτά για επίσκεψη στους αυτοδύτες μέχρι το 2023. Επιπλέον, χρηματοδοτείται η παραγωγή των εφαρμογών και του εποπτικού υλικού, με τις οποίες θα τεκμηριωθεί και θα αναδειχθεί ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανάδειξη σε παγκόσμια σημεία αναφοράς των παρακάτω ενάλιων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής:

  • Ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Περιστέρα Αλοννήσου (ναυάγιο κλασικών χρόνων), ο «Παρθενώνας των ναυαγίων», το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο.
  • Ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων).
  • Ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων).
  • Ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες – δύο μικροπεριοχές επίσκεψης).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου