ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στον «αέρα» η ανακύκλωση στην Αλόννησο

στον-αέρα-η-ανακύκλωση-στην-αλόννησ-195099

150 τόνοι πλαστικού, χαρτιού και αλουμινίου θάφτηκαν στον ΧΥΤΑ, διότι κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος!

Στον «αέρα» η ανακύκλωση στον Δήμο Αλοννήσου. Εδώ και έναν χρόνο ο Δήμος, που βραβεύτηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζει, θάβει τα απορρίμματα της ανακύκλωσης, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί, στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του νησιού. Ο εργολάβος που είχε συνάψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης κηρύχθηκε έκπτωτος πριν από περίπου 12 μήνες, αφού προηγουμένως είχε εγκαταλείψει το έργο.

Εκτοτε τα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ. Μέχρι πότε όμως; Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης που ρωτήθηκε σχετικά με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παραδέχτηκε πως μέχρι στιγμής έχουν θαφτεί περίπου 150 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού.

«Ο εργολάβος παράτησε το έργο της μεταφοράς των υλικών της ανακύκλωσης και έτσι αναγκάστηκα να τα θάψω στον ΧΥΤΑ. Δεν είχα άλλη εναλλακτική λύση. Πιέζαμε κάθε μέρα την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης να βρεθεί αντικαταστάτης αλλά δεν είχαμε καμία εξέλιξη» υποστήριξε ο ίδιος, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην Εταιρεία, ότι δεν κινήθηκε εγκαίρως για να αναλάβει άλλος το έργο.

O ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε αρκετές φορές με τον υπεύθυνο της Εταιρείας για λογαριασμό των νησιών, δεν κατέστη δυνατή ωστόσο η συζήτηση μαζί του.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου ενημέρωσε πως μόλις πριν από λίγες μέρες η ΕΕΑΑ συνέταξε νέα σύμβαση ώστε να αναζητηθεί νέος εργολάβος που θα αναλάβει να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα εκτός νησιού.

Η σύμβαση τέθηκε υπόψη του δημοτικού συμβουλίου και εγκρίθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη πάντως το ίδιο πρόβλημα με την ανακύκλωση αντιμετωπίζουν και τα δύο άλλα νησιά, Σκιάθος και Σκόπελος, για αυτό και στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων ένα από τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος της ανακύκλωσης.

Οι δήμαρχοι των Β. Σποράδων μάλιστα αναμένεται σύντομα να χτυπήσουν την πόρτα των αρμοδίων υπουργείων με αίτημα τη δημιουργία ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών σ’ ένα από τα τρία νησιά, ώστε εκτός όλων των άλλων να υπάρξει και μείωση του μεταφορικού κόστους που σήμερα επιβαρύνονται οι Δήμοι και κατ’ επέκταση οι δημότες, όταν η διαλογή γίνεται είτε στο ΚΔΑΥ που λειτουργεί στον Βόλο, είτε σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου