ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ζητούν χωρικό αντιπεριφερειάρχη στις Βόρειες Σποράδες

ζητούν-χωρικό-αντιπεριφερειάρχη-στι-197984

Τα προβλήματα των νησιών απασχόλησαν την κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων

Σε κοινή γραμμή πλεύσης τα νησιά των Βορείων Σποράδων, αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση χωρικού αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες περιοχές και το γεγονός ότι οι Βόρειες Σποράδες αποτελούν περιφερειακή ενότητα. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην προχθεσινή κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά, ανοίγοντας τον δρόμο τής από κοινού επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν και τα τρία νησιά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το θέμα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη εισηγήθηκε ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, με το σύνολο των παριστάμενων να συμπαρατάσσεται με τη συγκεκριμένη θέση. «Εφόσον τα νησιά είναι πλέον περιφερειακή ενότητα, πρέπει να διεκδικήσουμε από τις επόμενες εκλογές να έχουμε χωρικό αντιπεριφερειάρχη νήσων, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στα νησιά της Αττικής», επισήμανε ενισχύοντας την πρόταση ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης.

Αναλύοντας τη στόχευση της εισήγησής του ο δήμαρχος Σκοπέλου Στ. Περίσσης επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν τίθεται θέμα επάρκειας της αντιπεριφερειάρχη. Η κ. Κολυνδρίνη είναι επαρκέστατη, όπως υπογραμμίστηκε εξάλλου από όλους, αλλά το ζήτημα είναι η αντικειμενική δυσκολία στην προσβασιμότητα των νησιών και η φυσική παρουσία σε σταθερή βάση. Ζητούμε να ορίσει η Περιφέρεια χωρικό αντιπεριφερειάρχη, για να αναλάβει την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων των νησιών, που συνιστούν την 5η χωρική ενότητα, που θα βοηθήσει και την ίδια την Περιφέρεια», όπως εξήγησε.

Το συγκεκριμένο αίτημα θα προωθηθεί αρμοδίως στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ικανοποιηθεί από την επόμενη εκλογική περίοδο, με τον αντιδήμαρχο Σκιάθου Διαμαντή Μαθινό να τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η θέσπιση χωρικού αντιπεριφερειάρχη θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα των νησιών, γιατί θα ασχολείται αποκλειστικά».

Υγεία και δημόσια διοίκηση στην ατζέντα

Μείζον θέμα, όπως καταγράφηκε και από τις τοποθετήσεις στην κοινή συνεδρίαση, είναι η προσβασιμότητα και η υποστελέχωση δομών και υπηρεσιών, με το αίτημα της έγκαιρης ανάρτησης των δρομολογίων και την παροχή κινήτρων από την πολιτεία για να μην υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών και παράλληλα να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας των νησιωτικών περιοχών να διατυπώνεται από όλους.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης αποτέλεσε κομβικό σημείο της κοινής συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων, ενώ σύμφωνα με την κοινή θέση που διατυπώθηκε, είναι μείζον πρόβλημα η υποστελέχωση για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Δύο ακόμη θέματα που περιελάμβανε η ατζέντα της προχθεσινής συνεδρίασης αφορούσαν στη μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά και τις κοινές δράσεις σε θέματα προβολής των νησιών, που συνιστά επί της ουσίας τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Περιφερειακής Ενότητας. Την πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης και έγινε αποδεκτή από τους κ.κ. Βαφίνη και Τζούμα.

«Ηταν ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά απαιτούνται δουλειά, συνέργεια, σύμπνοια και των τριών δημοτικών αρχών, των δημοτικών συμβουλίων και όλων των παρατάξεων», σχολίασε με τη σειρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Αλοννήσου Παναγιώτης Τσουκανάς στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου