ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σώθηκαν τα φωκάκια που βρέθηκαν υποσιτισμένα στην Αλόννησο

σώθηκαν-τα-φωκάκια-που-βρέθηκαν-υποσι-207907

Επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον η Λένα και η Νικόλ, μετά τη σωτήρια παρέμβαση της MOm

Επιτυχή έκβαση είχε η σωτήρια παρέμβαση της MOm για τα δύο ορφανά φωκάκια που είχαν εντοπιστεί υποσιτισμένα σε παραλίες, εκτεθειμένα σε κινδύνους, καθώς το περασμένο Σάββατο οι μικρές Λένα και Νικόλ επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι νεαρές μεσογειακές φώκιες που βρέθηκαν ορφανές σε πολύ μικρή ηλικία στην Αργολίδα και στην Εύβοια στον ευρύτερο χώρο του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, στις 22 Σεπτεμβρίου και στις 9 Οκτωβρίου αντίστοιχα, φιλοξενήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής Φώκιας της MOm στα Σπάτα, ανακτώντας δυνάμεις με την βοήθεια των ειδικών.

Εχοντας χωριστεί από τις μητέρες τους στην κρίσιμη ηλικία της μίας και τριών εβδομάδων αντίστοιχα, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν καθώς ήταν εξαρτημένα ακόμη από την μητρική φροντίδα και τον θηλασμό. Με πολύ έντονα σημάδια αδυναμίας, αφυδάτωσης και κακής διατροφικής κατάστασης κατά τον εντοπισμό τους από κατοίκους των περιοχών, η μεταφορά τους στο Κέντρο Περίθαλψης κρίθηκε αναγκαία και απεδείχθη σωτήρια για τα δύο ζώα.

Με τη φροντίδα της ειδικής ομάδας της MOm και την επίβλεψη της υπεύθυνης κτηνιάτρου, αργά, αλλά σταθερά οι νεαρές φώκιες ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης. Ξαναβρήκαν τη ζωηράδα τους και κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν.

Η Λένα, μεγαλύτερη από τη Νικόλ κατά περίπου 6 μέρες, έφτασε αισίως τα 57,4 κιλά, ενώ η Νικόλ τα 55 κιλά. Οι τελικές εξετάσεις τους ήταν εξαιρετικά καλές και πήραν το «πράσινο φως» για επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον. Απελευθερώθηκαν υγιέστατες στις Κυκλάδες όπου και εδρεύει μια από τις σημαντικότερες αποικίες μεσογειακής φώκιας στο Αιγαίο, λόγω των θαλάσσιων σπηλαίων που χρησιμοποιεί το είδος για ξεκούραση και αναπαραγωγή.

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δυο νεαρές φώκιες, που δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν συμπεριφορές όπως το κυνήγι ψαριών από τις μητέρες τους, πολύ σύντομα μετά την επιστροφή τους στη θάλασσα άρχισαν να κυνηγούν ένα κοπάδι ψάρια. Αυτό αποκαλύπτει πόσο πραγματικά έντονο είναι το ένστικτο επιβίωσης αυτών των ζώων» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας που ανέλαβε την εκστρατεία για τη διάσωσή τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα της MOm «παρ’ όλο που θα μας λείψουν τα χαριτωμένα καμώματά τους, χαιρόμαστε που η Λένα και η Νικόλ βρίσκονται και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου