ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκστρατεία διάσωσης ιστορικών μνημείων της Σκιάθου

εκστρατεία-διάσωσης-ιστορικών-μνημε-210859

Αναστηλώνονται τα καθολικά των Μονών Παναγίας Εικονιστρίας και Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου

Το πράσινο φως για τη διάσωση δύο ιστορικών θρησκευτικών μνημείων της Σκιάθου έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας τις μελέτες αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών Παναγίας Εικονιστρίας και Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου, που αποτελούν σημεία αναφοράς με πανελλήνιο ενδιαφέρον.

Η Μονή Παναγία Κεχριά είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι αφιερωμένη στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων και είναι μετόχι της Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου. Το μόνο οικοδόμημα της Μονής, που δεν καταστράφηκε και διατήρησε την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μικρών μονόχωρων τρουλαίων ναών με πλευρικές κόγχες. Το καθολικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, που χαρακτηρίζονται από εικονογραφική πληρότητα, μνημειακότητα και καλλιτεχνική ποιότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αι.

Η Μονή Εικονίστριας, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ, η ίδρυση της ανάγεται στο β’ μισό του 17ου αιώνα, είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και είναι η Πολιούχος της Σκιάθου, ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων, ως μετόχι της Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου. Ο κατάγραφος κυρίως ναός αποτελεί ένα σημαντικό ζωγραφικό σύνολο του 18ου αιώνα, επιγραφή 1741, που χαρακτηρίζεται από την εικονογραφική πληρότητα, την μνημειακότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα. Το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, σύγχρονο των τοιχογραφιών, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου