ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Κλιμάκιο του ΥΠΠΟ στη Σκόπελο για την αντιμετώπιση της κατολίσθησης

κλιμάκιο-του-υππο-στη-σκόπελο-για-την-α-588545

Το Κάστρο, το αρχαιότερο τμήμα της πόλης της Σκοπέλου, κινδυνεύει να βρεθεί στη θάλασσα

Στη Σκόπελο μετέβη κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στο Κάστρο, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση. Στελέχη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας εξέτασαν από κοντά το κατολισθητικό φαινόμενο.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Κάστρο της Σκοπέλου από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, κινητοποιώντας άμεσα τους πάντες, καθώς βρίσκονται στον αέρα σπίτια, αλλά και σημαντικά μνημεία.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη πλαγιά έχει διαβρωθεί κάτω από τα σκαλάκια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μια ολόκληρη γειτονιά βρέθηκε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, στο ιστορικό Κάστρο της Σκοπέλου, θέτοντας τους πάντες σε επιφυλακή.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε επίσης το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Φτωχού, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, καθώς τμήμα του ναού είναι στον αέρα, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των κατοίκων και των συναρμόδιων φορέων.

Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι συντάσσεται η μελέτη για την επίλυση του προβλήματος και μόλις ολοκληρωθεί θα σταλεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Το εκκλησάκι κινδυνεύει άμεσα, διότι βρίσκονται στον αέρα δύο περίπου τετραγωνικά του ναού και γι’ αυτό τον λόγο θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Βασιλούδης.

Στο μεταξύ, έχουν ληφθεί μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή του Κάστρου, όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Σκοπέλου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή του Κάστρου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου