ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνής προβολή της Σκιάθου

διεθνής-προβολή-της-σκιάθου-13655

Στην σημασία ανάδειξης των μνημείων που συνθέτουν το ιστορικό προφίλ της κάθε περιοχής αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Σκιάθο. Η κ. Βλαζάκη βρίσκεται στο νησί με θεσμικούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και τις προοπτικές ενίσχυσης του τουρισμού και της τοπικής ανάπτυξης, με εφόδιο τα μνημεία και το ιστορικό κοιμητήριο του νησιού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφτηκε την Σκιάθο με αφορμή τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης «Εβδομάδα Ανακάλυψης Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων» της Ενωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, φορέα διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δράση, η οποία φέρει τον τίτλο «Οι Υπαίθριες Γλυπτοθήκες της Μνήμης», έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου. Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά, με μια σειρά εκδηλώσεων (15-22 Μαΐου 2018) που συνδιοργανώνονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος».​

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι «τα μνημεία και τα ιστορικά κοιμητήρια, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό προβολής και ανάπτυξης και να συνδυαστούν με την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας», υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη δράση, υιοθετείται από πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επεσήμανε ότι «υπάρχει διαρκής έγνοια και φροντίδα για την ανάδειξη και προστασία του μνημειακού πλούτου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας», ενώ προσέθεσε ότι η περιοχή διαθέτει μνημειακό πλούτο, που ανάγεται από την προϊστορία, μέχρι και τους νεώτερους χρόνους.

Αναφερόμενη στο κοιμητήριο της Σκιάθου, ειδικότερα, που έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος» με υπουργική απόφαση, επεσήμανε ότι «η σχετική ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει αυτούς τους ιερούς τόπους ως σημεία ζωής, φορείς της υλικής και άυλης κληρονομιάς των κοινοτήτων που τις δημιούργησαν και τις λειτουργούν», ενώ αποκάλυψε ότι «συντάσσουμε τις δυνάμεις μας για την ολιστική και ολόπλευρη ανάδειξη του κοιμητηρίου της Σκιάθου».

Η κ. Βλαζάκη συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αναφέρθηκε στην εκλογή του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρή Τζούμα, ως εκπροσώπου της Ελλάδας στην Ενωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις ανάδειξης και προβολής για το ευρύ κοινό, καθώς και προωθητικό υλικό, που αφορά στα κοιμητήρια και στην εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλαμβάνει, επίσης, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Τα μνημεία της μνήμης» από τους μαθητές του Γυμνασίου, καθώς και επισκέψεις στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου