ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δαμάσκηνο Σκοπέλου στην Αμερική

δαμάσκηνο-σκοπέλου-στην-αμερική-472045

Πρωτοβουλίες φορέων της Σκοπέλου προκειμένου το συγκεκριμένη προϊόν να χαρακτηριστεί ΠΟΠ

Σε διεθνή αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται το δαμάσκηνο Σκοπέλου, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Αμερική και ήδη διατυπώνονται δεκάδες εξαγωγικές προτάσεις, που δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα του νησιού. Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής του νησιού καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να χαρακτηριστεί ΠΟΠ το δαμάσκηνο Σκοπέλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Πατρίδα του δαμάσκηνου είναι η Σκόπελος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, να χαρακτηριστεί, δηλαδή, ΠΟΠ (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης) το συγκεκριμένο προϊόν» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, για να προσθέσει ότι «έχουμε έρθει σε επαφή με το ΤΕΙ της Λάρισας, τον πρόεδρο κ. Γούλα, τον καθηγητή δενδροκομίας τον κ. Παπαχατζή καθώς επίσης και εταιρεία που ασχολείται με το θέμα αυτό, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ το δαμάσκηνο Σκοπέλου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται εξάλλου, το μεγάλο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο νησί, στο διάστημα από 19 έως 21 Αυγούστου, το οποίο έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και θα το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, το δαμάσκηνο Σκοπέλου κερδίζει διαρκώς έδαφος στον πρωτογενή τομέα, προστίθενται διαρκώς νέοι καλλιεργητές στις τάξεις των αγροτών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο και όπως αναφέρει ο κ. Βασιλούδης «όταν ήμουν στο γραφείο γεωργικής ανάπτυξης, ενέταξα τρεις νέους αγρότες στο πρόγραμμα των νέων αγροτών με κύρια δραστηριότητα τη δαμασκηνοκαλλιέργεια».

Οι αγρότες του νησιού που επικεντρώνονται στο δαμάσκηνο, έχουν αναπτύξει μεγάλη δυναμική, αναβιώνοντας ουσιαστικά μια τοπική παράδοση ετών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Θανάσης Γρυπιώτης, ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στην παραγωγή και τη μεταποίηση του προϊόντος, το οποίο φιγουράρει πλέον στα ράφια πολλών καταστημάτων ειδών διατροφής ανά την Ελλάδα.

«Μεγάλες ποσότητες δαμάσκηνου Σκοπέλου διατίθενται στην εγχώρια αγορά, ενώ παράλληλα πολλοί ξένοι επισκέπτονται με τουριστικά σκάφη τη Σκόπελο, προκειμένου να προμηθευτούν το δαμάσκηνο σε οποιαδήποτε μορφή, είτε ως αποξηραμένο προϊόν είτε ως γλυκό του κουταλιού, προκειμένου να το προσφέρουν ως δώρο σε συγγενείς και φίλους» όπως αναφέρει ο κ. Γρυπιώτης.

Ο Σκοπελίτης παραγωγός, ο οποίος δίνει τα φώτα του σε συντοπίτες του, οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δεν σταματάει να εξελίσσεται, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές.

Πρόσφατα μάλιστα, η «Αγροτική έκφραση» δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα στον ίδιο και τη δράση του. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές και ζήτηση από πολλές χώρες, αλλά η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη και απαιτείται πολύ καλή οργάνωση, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο» όπως υπογραμμίζει ο κ. Γρυπιώτης, ο οποίος σημειώνει παράλληλα ότι «όσοι δοκιμάζουν το δαμάσκηνο Σκοπέλου ενθουσιάζονται, με την υψηλή ποιότητα και τις ευεργετικές του ιδιότητες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου