ΣΠΟΡΑΔΕΣ

6.000 τόνοι απορρίμματα καταλήγουν ετησίως στο ΧΥΤΑ Σκιάθου

6-000-τόνοι-απορρίμματα-καταλήγουν-ετησί-757089

Αμεση προτεραιότητα η ανακύκλωση προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών

Στην κατεύθυνση της συντονισμένης ανακύκλωσης άχρηστων υλικών, σε ευρεία κλίμακα, στρέφεται το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής Σκιάθου, με δεδομένο το γεγονός ότι περίπου 6.000 τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν σε ετήσια βάση στο ΧΥΤΑ του νησιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία το 2013 κατέληξαν 6.329 τόνοι σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ του Δήμου Σκιάθου και το 2012, αντίστοιχα, 5.700 τόνοι περίπου. Στην αρχική μελέτη κατασκευής του ΧΥΤΑ έγινε πρόβλεψη για 8.500 τόνους ετησίως, ενώ η συνολική διάρκεια λειτουργίας του είναι 15 χρόνια. Το έργο άρχισε να χρησιμοποιείται το 2007, οπότε βρίσκεται στο μέσο της λειτουργίας του και στόχος των ιθυνόντων της Σκιάθου είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ, με τη βοήθεια της ανακύκλωσης διαφόρων υλικών.

Η ανακύκλωση είναι αναγκαία για ένα τουριστικό νησί όπως η Σκιάθος, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, συγκεντρώνονται σε καθημερινή βάση 30 περίπου τόνοι απορριμμάτων.

Λαμβανομένων υπόψη των προαναφερθέντων, οι ιθύνοντες του Δήμου Σκιάθου βρίσκονται σε επαφή με Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με στόχο την υπογραφή σύμβασης, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η συνεργασία με ιδιώτη ή φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την όλη διαδικασία.

Στις παρούσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο για το Δήμο Σκιάθου να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία της ανακύκλωσης λόγω έλλειψης προσωπικού. «Γι’ αυτό το λόγο θα λάβουμε την πιστοποίηση ότι γίνεται ανακύκλωση στο νησί και θα συνεργαστούμε με ιδιώτη που έχει τις ανάλογες προδιαγραφές, προκειμένου να αναλάβει το σύνολο της ανακύκλωσης» όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σκιάθου, Κωνσταντίνος Γιαννίτσης.

Σε πρώτη φάση οι επικεφαλής του Δήμου Σκιάθου βρίσκονται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, προκειμένου να συναφθεί στη συνέχεια αντίστοιχη συμφωνία με τον ιδιώτη που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο για το νησί. «Η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική, διότι θα φεύγουν, αφενός, από το νησί τα άχρηστα υλικά και δεύτερον θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, με συνέπεια του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, να μπορούμε να κάνουμε μείωση των τελών» επισημαίνει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «στόχος μας είναι την άνοιξη να έχουμε στήσει όλο το δίκτυο, για να μπορέσει να δουλέψει η ανακύκλωση στο νησί».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται, στο μεταξύ, και οι επικεφαλής του γειτονικού Δήμου Σκοπέλου, επιδιώκοντας την ανακύκλωση ευρείας γκάμας άχρηστων υλικών, όπως γυαλί, πλαστικό, ηλεκτρικές συσκευές, χαρτί κα. «Θα συζητήσουμε με την κεντρική διοίκηση της ΕΥΑ στην Αθήνα τους τρόπους και τα μέρη της σύμβασης που θα πρέπει να υπογράψουμε. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρέπει να έχει υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να εξετάσουμε από τώρα, πως θα μπούμε σε μια καινούργια διαδικασία πραγμάτων» όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Νίκος Τριανταφύλλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου είχε συνάντηση με τον αρμόδιο σε θέματα ανακύκλωσης για την περιοχή Σποράδων, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Γιώργο Γούλα, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα δεδομένα, ενόψει της υλοποίησης του στόχου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου