ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάστατοι οι ξενοδόχοι των Σποράδων

ανάστατοι-οι-ξενοδόχοι-των-σποράδων-759413

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί στα νησιά λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης του ΦΠΑ

Εντονότατα προβληματισμένοι είναι οι ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται στα νησιά των Βορείων Σποράδων, κατ’ αντιστοιχία με το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου, λόγω της σχεδιαζόμενης αύξησης του ΦΠΑ. Οι ξενοδόχοι είναι ανάστατοι και εκτιμούν ότι το νέο κυβερνητικό μέτρο θα αποτελέσει πλήγμα κατά του τουρισμού.

Το σημαντικότερο σημείο που εντείνει τον προβληματισμό των ξενοδόχων είναι οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου στην τουριστική κίνηση, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες. Κοινή θέση, παράλληλα, των ξενοδόχων, είναι το συγκεκριμένο μέτρο εντείνει την ανασφάλεια των επαγγελματιών του κλάδου, διότι τους οδηγεί συνειρμικά σε δυσάρεστες σκέψεις για το μέλλον.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Κώστας Ευσταθίου, υπογραμμίζει ότι «γενικώς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και δυσαρέσκεια στο χώρο μας, γιατί καλούμαστε να απορροφήσουμε όλη την αύξηση του ΦΠΑ, διότι τα συμβόλαιά μας ήδη έχουν υπογραφεί». Η σκέψη που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο κλάδο είναι ότι μειώνονται ουσιαστικά τα εισοδήματα των ξενοδόχων, σε μια εποχή κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ανακτήσει το βηματισμό του ο τουρισμός.

Το ερώτημα που τίθεται, αντίστοιχα, από το Γιάννη Γιολδάση, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου είναι «αν θα μετακυλήσει η αύξηση στους ξένους τουρίστες ή αν θα κληθούν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να την καλύψουν».

Κοινή θέση των ξενοδόχων της περιοχής μας είναι ότι το 2015 δεν υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθούν οι αλλοδαποί τουρίστες, διότι έχουν ήδη κλειστεί τα «πακέτα» των διακοπών και κατά συνέπεια είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να αλλάξει η αρχική συμφωνία. «Για την πρώτη χρονιά δεν υπάρχει περίπτωση και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει γενικότερα περίπτωση να πάρουμε αύξηση του ισοδύναμου της αύξησης του ΦΠΑ, οπότε θα το επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες, διότι οι ξένοι ζητούν μειωμένες τιμές, όχι αύξηση» επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αλοννήσου υπενθυμίζει ότι «δέκα σχεδόν χρόνια, δουλεύουμε με τις ίδιες τιμές κι αυτό σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια, απορροφούμε τις αυξήσεις των πρώτων υλών, τις αυξήσεις των ΔΕΚΟ, τις αυξήσεις του ΦΠΑ κλπ».

Η επιβάρυνση των επαγγελματιών, σε μια εποχή κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες να ορθοποδήσει ο τουρισμός και να δοθεί ώθηση για περαιτέρω εξέλιξη, δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, πολύ αρνητικά συναισθήματα. «Φανταστείτε ότι από το 2014 προς το 2015 πάμε με μια μείωση των εσόδων μας από 4-8%» όπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων της Σκοπέλου.

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται «ικανοποιητική» από την πλειοψηφία των ξενοδόχων, ενώ οι ενδείξεις που υπάρχουν για το καλοκαίρι του 2015 είναι εξίσου θετικές. Διατυπώνονται, ωστόσο, φόβοι από τους ξενοδόχους, ότι μια πιθανή αύξηση των τιμών στα πακέτα του εξωτερικού, θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον τουρισμό.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου