ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεσβευτής ειρήνης και πολιτισμού

πρεσβευτής-ειρήνης-και-πολιτισμού-541665

Το διακεκριμένο συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη τίμησε χθες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα εύσημα στον διακεκριμένο Βολιώτη συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη έδωσε χθες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το παρατεταμένο χειροκρότημα των παριστάμενων να πλαισιώνει την εκδήλωση τιμής, που πραγματοποιήθηκε στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο «Κορδάτος». Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βράβευσε σε μια συγκινητική εκδήλωση τον δημιουργό της Εστουδιαντίνας, τον πολιτιστικό πρεσβευτή του Βόλου, ο οποίος κάνει γνωστή την πόλη με τη μουσική του στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παρών στην εκδήλωση τιμής ο κορυφαίος ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας, επιστήθιος φίλος του τιμηθέντος, ο οποίος μίλησε με λόγια θερμά για τη μουσική προσωπικότητα και το έργο του Βολιώτη δημιουργού, που συνέθεσε το πρώτο του έργο σε ηλικία 15 ετών. Παράλληλα χαρακτήρισε «ένα παιδί» τον Ανδρέα Κατσιγιάννη για να προσθέσει «ελπίζω να παραμείνει για πολλά χρόνια στην εφηβεία γιατί έτσι τον θέλουμε και έτσι τον έχει ανάγκη η πόλη σας, αλλά και οι μαθητές του και όσοι τον συναναστρέφονται». Η μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη είναι πρέσβειρα ειρήνης και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο με τον Γιώργο Νταλάρα να τονίζει «αυτός είναι ο ρόλος της μουσικής, να εξημερώνει το άγριο ζώο που έχουμε μέσα μας» ενώ προσέθεσε ότι ο τιμηθείς «είναι πολυγραφέστατος και γράφει πολύ ιδιαίτερα πράγματα όχι μόνο ενός είδους. Εχει μεγάλο πλούτο μέσα του και κυρίως έχει την παράδοση και τη σέβεται είναι πολύ σημαντικό» είπε.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση τιμής στο πρόσωπό του, που του δίνει ώθηση για να συνεχίσει την μουσική του πορεία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Είναι ιδιαίτερη τιμή η βράβευση στο πρόσωπό μου από το Πανεπιστήμιο που σηματοδοτεί έναν πνεύμονα για την πόλη και συναντά τον πολιτισμό που είναι ο δεύτερος πνεύμονας. Όταν η μουσική συναντά τη γνώση για την επιστήμη νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί μια καλύτερη κοινωνία για το αύριο» είπε.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την απόδοση τιμής στο πρόσωπό του, σημείωσε ότι «είναι τιμή για όλους τους μουσικούς που προάγουν τον πολιτισμό, προάγουν αυτή την πόλη και θεωρώ ότι η σημερινή σύναξη σηματοδοτεί ένα καλύτερο αύριο που το έχουμε όλοι ανάγκη σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Ο πολιτισμός κοντά στην γνώση είναι ότι καλύτερο για τον άνθρωπο. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, τους συμπολίτες και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

Διακεκριμένοι ομιλητές

Η εκδήλωση τιμής άρχισε με χαιρετισμό από τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Γιάννη Θεοδωράκη. Ακολούθησε ομιλία του τέως υφυπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και πρώην πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανοδική μουσική πορεία και το πολύπλευρο έργο του τιμηθέντος.

«Είναι κυριολεκτικά αφοσιωμένος στη μουσική. Ως καλλιτέχνης ζει για τη μουσική. Δεν είναι μόνο το ταλέντο και το γούστο που διαθέτει, αλλά είναι και η εργασιομανία του που τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους μουσικούς σήμερα στη χώρα μας και όχι μόνο», επισήμανε ο τέως υφυπουργός.

Μετά την προβολή βίντεο αφιερωμένο στο έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ακολούθησε η βράβευση του τιμώμενου και μουσικό πρόγραμμα με τη χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η χορωδία απέδωσε τα έργα «Αστεφάνωτη» σε ποίηση Αλ. Παπαδιαμάντη, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, και ερμηνεύτρια την Ελευθερία Ασουμανάκη, «Ενα φιλί για κείνον» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, και ερμηνεύτριες τις Λυδία Τασιού και Νάσια Βελέντζα, το έργο «Τελευταίος χορός» σε στίχους Κώστα Μακεδόνα, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, με ερμηνεύτρια την Αγγελική Πατακιούτη και «Δάκρυ στο γυαλί» σε στίχους Ηλία Κατσούλη, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, που ερμήνευσε ο Κωνσταντίνος Ζεμπίλας.

Συνόδευσαν οι μουσικοί Φίλιππος Ρέτσιος πιάνο, Κωνσταντίνος Γεδίκης μπουζούκι, λάφτα, Νώντας Αδάμος ακορντεόν και Ρισέλ Μέτα κιθάρα. Συμμετείχε η χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου. Η εκδήλωση τιμής ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα.

Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, o αντιπεριφερειάρχης Κώστας Χαλέβας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας, τοπικών φορέων και πολλοί Βολιώτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου