ΛΑΡΙΣΑ

Υποστελεχωμένα τα Νοσοκομεία

υποστελεχωμένα-τα-νοσοκομεία-761106

Εξοργιστική η κατάσταση με τις μεταναστεύσεις γιατρών

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας όπως και όλης της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, στο Ζάππειο, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου κινδυνεύει να κλείσει η Γαστρεντερολογική Κλινική και η Οφθαλμολογική, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, ενώ το Ογκολογικό Τμήμα λειτουργεί με ένα γιατρό και το Αιματολογικό επίσης με έναν.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, ενώ στο Πανεπιστημιακό η Αγγειοχειρουργική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της. Κενά υπάρχουν και στο Ογκολογικό Τμήμα, το Ακτινοθεραπευτικό και της Πυρηνικής Ιατρικής.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έμεινε με ένα γιατρό η Ουρολογική Κλινική και η Οφθαλμολογική και με δύο γιατρούς η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοσοδία και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική, ενώ δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 60 ασθενείς έμεινε χωρίς Νεφρολόγο, ενώ κενά παρουσιάζουν η Παιδιατρική Κλινική, η οποία αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών της και απειλείται με κλείσιμο ή συγχώνευση με την αντίστοιχη των Τρικάλων, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική και η ΩΡΛ Κλινική.

Ο κ. Βαρνάβας σημείωσε ότι 30 χρόνια μετά την ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ, η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα αυτά των Νησιών, της παραμεθορίου ζώνης, της περιφέρειας, είναι τραγική.

Οπως είπε, «αντί της ποιοτικής ολοκλήρωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την περίθαλψη, την αποκατάσταση, με κριτήρια ισότιμης και εύκολης πρόσβασης για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας τουριστικής χώρας όπως η Ελλάδα, κατεδαφίζεται και το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ, στη βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εξοργιστική είναι η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, από τη Γερμανία – τη Μεγ. Βρετανία – τη Σουηδία – την Ολλανδία – το Βέλγιο – την Ιταλία – τη Δανία – τη Γαλλία – τη Νορβηγία – την Ελβετία- τις ΗΠΑ – την Κύπρο , μέχρι την Αυστραλία – το Ντουμπάι – τη Σαουδική Αραβία – την Τουρκία – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – το Αμπού Ντάμπι…».

Οσον αφορά στις προσλήψεις 2.500 γιατρών το 2015, ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο για απροκάλυπτο εμπαιγμό των γιατρών και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας. Ο ίδιος τόνισε ότι «καμία από τις υπεσχημένες προσλήψεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, καθώς καμία δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου