ΤΟΠΙΚΑ

Δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η προσφυγή του ΤΕΕ

δεκτή-από-την-αποκεντρωμένη-διοίκηση-369162

Δεν έπρεπε να αντικατασταθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ

Δεκτή έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας η προσφυγή της προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυς Καπούλα και του Τεχνικού Επιμελητηρίου κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Βόλου με την οποία αντικαταστάθηκε το ΤΕΕ ως κοινωνικός φορέας στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεταξύ άλλων επικαλείται τα άρθρα σύστασης της ΔΕΥΑΜΒ βάσει των οποίων προβλέπεται η αντικατάσταση του εκπροσώπου του κοινωνικού φορέα και όχι του συνόλου του κοινωνικού φορέα και μάλιστα με σύμφωνη γνώμη αυτού δηλαδή της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Κατά της απόφασης έχει το δικαίωμα σύμφωνα με την απόφαση να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Ικανοποίηση του ΤΕΕ

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας να κάνει δεκτή την προσφυγή του ΤΕΕ Μαγνησίας και να κρίνει παράνομη στην ουσία της την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία κατά πλειοψηφία αποφασίσθηκε η αντικατάσταση του φορέα στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, κατά το ΤΕΕ, αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, ότι η λογική υπερέχει του παραλογισμού.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του: «Οπως γνωρίζουν όλοι, η αποπομπή του ΤΕΕ Μαγνησίας από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, αποφασίστηκε από την ομάδα πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με πρόφαση την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας, μέσα στην οποία αναγραφόταν με σαφήνεια και επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο το πρόβλημα που είχε προκύψει στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, πρόβλημα για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη ήταν η ΔΕΥΑΜΒ.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας δεν σιώπησε αναφορικά με τα όσα συνέβαιναν στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και τα λύματα που έπεφταν στον Παγασητικό Κόλπο. Οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΜΒ για τη συγκεκριμένη κατάσταση έπασχαν από αφωνία και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, καθώς αποδείχθηκε ότι επί μήνες γνώριζαν το πρόβλημα μέσω των εγγράφων που τους κοινοποιούσαν τα στελέχη του Βιολογικού. Και ενώ ήταν εκείνοι οι αποδέκτες των εγγράφων και οι γνώστες του προβλήματος ουδέποτε ενημέρωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις για ένα θέμα ύψιστης σημασίας για τους συμπολίτες μας.

Η ακύρωση της απόφασης για λόγους ουσίας, αποδεικνύει ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει για τις περιπτώσεις των αιρετών που δεν τους αρέσει η αλήθεια και δεν συμπαθούν όσους την λένε. Προφανώς και είχαν την απαίτηση να κρύψουμε τα γεγονότα, αυτή η απαίτηση όμως δεν είναι αποδεκτή από τη Διοίκηση του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ας αποδεχτεί λοιπόν η Δημοτική Αρχή ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας θα είναι σύμμαχος και αρωγός στις προσπάθειες της για το καλό της πόλης αλλά δυνατός αντίπαλος στις άδικες και παράνομες αποφάσεις.

Εμείς ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας θα συνεχίσουμε να γνωμοδοτούμε στο πλαίσιο της επιστήμης και της αλήθειας που προκύπτει από αυτή και μόνο» καταλήγει.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης σημειώνει ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όμως στην προκειμένη περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε και αποφάσισε με πλειοψηφία τριάντα έναντι δεκατριών ψήφων.

Μεταξύ άλλων στην απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκησης επικαλείται τη νομοθεσία του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία για την αντικατάσταση των εκπροσώπων των εργαζομένων και του κοινωνικού φορέα της περιοχής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του οργάνου, αλλά και τα άρθρα της Συστατικής Πράξης της ΔΕΥΑΜΒ καθώς εκ του Νόμου, όπως σημειώνει, προβλέπεται η δυνατότητα αντικατάστασης μόνο του εκπροσώπου του Κοινωνικού Φορέα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ και όχι του Κοινωνικού Φορέα συνολικά και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που τον υπέδειξε αρχικά, δηλαδή τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου