ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ξύλινα παπιγιόν made in… Καρδίτσα

ξύλινα-παπιγιόν-made-in-καρδίτσα-141132

Πριν από λίγα χρόνια, η Ερμίνα Kεχαγιά, πρωτοετής φοιτήτρια από την Αθήνα, και ο Σταμάτης Νεδιλάκης, τελειόφοιτος από την Αλεξανδρούπολη, σπουδάζουν στο τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει έδρα την Καρδίτσα.

Η μικρή θεσσαλική πόλη τους γοητεύει αλλά επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρουν δουλειά.

«Στην Αθήνα δεν μπορούσα να υλοποιήσω καμία από τις ιδέες μου. Δεν είχα χρόνο. Είχα σκεφτεί να φτιάξω ξύλινα γυαλιά ηλίου, ξεκίνησα, με πρόλαβε άλλος. Κουράστηκα και αποφάσισα να γυρίσω. Εδώ είμαστε ήρεμοι» λέει ο 33χρονος Σταμάτης Νεδιλάκης.

Ο Σταμάτης Νεδιλάκης δούλευε σε εργοστάσιο στην Αθήνα

Μέσα στην κρίση, κι ενώ ήταν στέλεχος σε εργοστάσιο με ξυλοκατασκευές, ο Σταμάτης επέστρεψε στην πόλη των φοιτητικών του χρόνων.

«Επί τρία χρόνια δούλευα στην Αθήνα και πηγαινοερχόμουν από την Αθήνα στον Αυλώνα όπου βρισκόταν το εργοστάσιο. Ήθελα τουλάχιστον ένα τρίωρο πήγαινε- έλα» λέει.

Στην Καρδίτσα, ποδηλατούπολη της Θεσσαλίας, ξόρκισε την πρωινή κίνηση του Κηφισού.

Και εμπνεύστηκε τα πρωτότυπα ξύλινα παπιγιόν, τις καρφίτσες και τα μανικετόκουμπα που έγιναν το νέο fashion trend.

Η Ερμίδα είχε μεροκάματο 25 ευρώ

Η Ερμίνα ανήκε στην γενιά των 400 ευρώ, «ειχα part-time δουλειά και το μεροκάματο μου ηταν 25 ευρώ» λέει. Ωσπου πριν από ενάμιση χρόνο, στα 24 της, άνοιξε τη δική της επιχείρηση: ένα vintage κατάστημα ρούχων το οποίο με τη βοήθεια του Σταμάτη μετουσιώνεται σε μια μπουτίκ υφάσματος και ξύλου.

Οι δυο τους σχεδιάζουν και κατασκευάζουν χειροποίητα παπιγιόν από ξύλο μασίφ, δρύινα και από μεράντι, σε διαφορετικές χαράξεις και μεγέθη τα οποία στη συνέχεια, ντύνουν με υφάσματα. Παράλληλα με την δημιουργία ο Σταμάτης εξελίσσει την ιδέα του σε άλλα αντικείμενα (βραχιόλια, καρφίτσες, σκουλαρίκια, μανικετόκουμπα) υπό την επωνυμία «27 Wooden Accessories».

«Δεν είναι εύκολο να ανοίξεις επιχείρηση στην επαρχία, αν δεν είσαι ντόπια και δεν ξέρουν “τίνος είσαι εσύ”” λέει η νεαρή επιχειρηματίας. “Αισθανόμουν γύρω μου να αναρωτιούνται “τί ήρθε τώρα αυτή για να μας κάνει την έξυπνη;”. Πολύ γρήγορα λύθηκε αυτό. Στην Καρδίτσα υπήρχαν ή πολύ ακριβά ρούχα, ή ρούχα ευτελούς αξίας. Ήθελες να πάρεις μια μπλούζα, να ανανεωθείς και δεν έβρισκες κάτω από 70 ευρώ».

Από τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν οι πόρτες της «My Little Fabrica», φάνηκε πως η Ερμίνα είχε καλύψει ένα κενό στην τοπική αγορά: «νόμιζα ότι είχα φτιάξει τζάμπα τα δοκιμαστήρια. Αγόραζαν συνεχώς, χωρίς καν να τα δοκιμάζουν».

Το κεφάλαιο των 10.000 ευρώ που χρειάστηκε για να ανοίξει και να γεμίσει το κατάστημα το έχει κάνει απόσβεση όπως λέει από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης.

Η ελληνική γραφειοκρατία

«Στην αρχή σκεφτόμασταν να ανοίξουμε ένα μαγαζί για να αναπαλαιώνουμε μικροέπιπλα. Αυτό όμως απαιτούσε χρόνο. Κι έτσι σκέφτηκα ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από ρούχα. Τότε κλήθηκα να αντιμετωπίσω τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας. Το πήρα απόφαση, έτρεχα από την μία υπηρεσία στην άλλη για τα διαδικαστικά ενώ ο Σταμάτης έκανε όλες τις εσωτερικές εργασίες στο χώρο, έβαψε και έστησε το κατάστημα. Σε δυο μέρες βρήκα εταιρείες ρούχων και σε ένα μήνα άνοιξε το μαγαζί» περιγράφει η Ερμίνα στο queen.gr

Tα παπιγιόν από ξύλο

Τα εκκεντρικά αξεσουάρ του 27 Wooden Accessories, δεν κοιτάζουν ούτε φύλο ούτε και ηλικία αφού απευθύνονται σε άντρες, γυναίκες και παιδιά. Αποτελούν μια ασυνήθιστη και ταυτόχρονα chic πρόταση για τις καθημερινές εξόδους. Ο Σταμάτης, είναι έτοιμος και πρόθυμος να ακούσει την δική σου ιδέα και να σχεδιάσει το παπιγιόν που έχεις φανταστεί, χρησιμοποιώντας μασίφ ξύλα δρυός, μεράντι, και πολύχρωμα υφάσματα.

«Οι ιδέες μας, έρχονται από απλά καθημερινά πράγματα αλλά κυρίως από τη χαρά και την ευτυχία δυο νέων ανθρώπων» λέει ο Σταμάτης.

Τον τελευταίο καιρό, αναζητάει νέα υλικά, ξύλα από καρυδιά και παλίσανδρο -πρόκειται για ένα μαύρο ξύλο με κόκκινα νερά. Η Ερμίνα, ολοκληρώνει τις αποστολές σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο. «Και φυσικά στην Καρδίτσα, από όπου προέρχονται οι μισοί μας αγοραστές» λέει η ίδια. Οι περισσότεροι πελάτες τους, έμαθαν για την επιχείρηση μέσω των social media και παραγγέλνουν με αντικαταβολή, χωρίς έξοδα αποστολής. Αυτή την περίοδο, το ζευγάρι προετοιμάζει ξύλινες μπομπονιέρες για μια βάφτιση. «Είδαν ότι κάνουμε κατασκευές και μας ζητάνε διάφορα, για παράδειγμα θεματικές καρφίτσες για πάρτι.».

Τα ξύλινα παπιγιόν τα βρίσκουμε στο Facebook.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου