ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα στο σκοτάδι για τρεις σεισμόπληκτες οικογένειες στην Νίκαια

χριστούγεννα-στο-σκοτάδι-για-τρεις-σε-753498

Χωρίς ρεύμα εδώ και 10 μήνες ζουν τρεις οικογένειες που επλήγησαν από το σεισμό του 1999 στον καταυλισμό που βρίσκεται στην Νίκαια, απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο. Εικόνες εξαθλίωσης με ανθρώπους που μαζεύονται γύρω από ξυλόσομπες για να ζεσταθούν και λάμπες παραφίνης για να υπάρχει ένας υποτυπώδης φωτισμός.

Η Κωνσταντίνα Μακρή μένει στον καταυλισμό από το 2000 μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη τους, όντας από τις πρώτες οικογένειες που στεγάστηκαν στις λυόμενες κατοικίες.

«Βρισκόμαστε εδώ από το 2000, ήμασταν η πρώτη οικογένεια που μπήκε στον καταυλισμό. Το ρεύμα μας το έκοψαν 25 Φεβρουαρίου του 2014 λόγω των οφειλών μας προς την ΔΕΗ -ύψους 20.000 ευρώ- και μας προέτρεψαν να κάνουμε διακανονισμό, δηλαδή να πληρώνουμε 600 ευρώ τον μήνα συν τον τρέχοντα λογαριασμό. Πώς, όμως, να γίνει αυτό, αφού εγώ είμαι άνεργη εδώ και 20 μήνες και ο σύζυγός μου τώρα συμπληρώνει τον 18ο μήνα ως άνεργος; Εμείς, δεν έχουμε 43 λεπτά του ευρώ για να πάρουμε ψωμί από το σούπερ μάρκετ, πού να τα βρούμε αυτά τα λεφτά;» είπε.

Η Χρυσάνθη Χρυσοπούλου είναι πολύτεκνη μητέρα με 9 παιδιά, η οποία μένει και εκείνη για αρκετά χρόνια με την οικογένειά της στον καταυλισμό.

«Δύο μέρες πριν μας κόψουν το ρεύμα, η κόρη μου είχε επιστρέψει από το νοσοκομείο γιατί πάσχει από υδροκεφαλία και έχει ποσοστό αναπηρίας 67%. Πώς να καλύψω τις ανάγκες αυτού του παιδιού, αφού καλά-καλά δεν μπορεί να δει ο ένας τον άλλον μέσα στο λυόμενο;» δήλωσε.

«Ας μας δωρίσει ο δήμαρχος μία θηλιά να κρεμαστούμε»

Σχετικά με την στάση του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη, η κ. Μακρή δεν κρύβει το παράπονό της: «Όταν απευθυνθήκαμε στον κ. Ιωακειμίδη, μας απάντησε ότι αυτός δεν είναι η ΔΕΗ και μας είπε να προχωρήσουμε σε διακανονισμό, ενώ ξέρει πως δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. Αυτό που επανειλημμένα έχει πει είναι πως είμαστε παράνομοι και καταπατητές, επειδή έχει λήξει το πρόγραμμα των σεισμοπλήκτων και εμείς έχουμε ’βολευτεί’ μένοντας εδώ. Αν αυτό είναι βόλεμα του το κάνουμε δώρο»…

Όπως λέει ,«ο δήμαρχος ισχυρίζεται πως το οικόπεδο του καταυλισμού ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μάλιστα έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του νοσοκομείου, κ. Πεταλά, ζητώντας του να τον βοηθήσει να φύγουν οι σεισμόπληκτες οικογένειες. Και να πάνε που; Στο δρόμο;»

«Όταν κόπηκε το ρεύμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, υπέγραψε έγγραφο για να επανασυνδεθεί. Μάλιστα, μας πήραν από την ΔΕΗ και μας ενημέρωσαν ότι αυτό θα γίνει. Δίχως να υπάρχει κάποια σαφή εξήγηση αυτό δεν έγινε ποτέ, εμείς πάντως πιστεύουμε πως υπήρχε παρέμβαση από τον δήμαρχο. Θα το θεωρούσα, λοιπόν, πιο ειλικρινές αν ο κ. Ιωακειμίδης μας δώριζε μία θηλιά για να κρεμαστούμε…» καταλήγει.

Η απάντηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ερωτηθείς για το θέμα από το in.gr ανέφερε πως ουσιαστικά ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί ο χώρος ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

«Τον χειμώνα που μας πέρασε κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας και τελικά καταφέραμε να συνδεθεί το ρεύμα και για αυτούς τους ανθρώπους. Από εκεί και πέρα ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη, ούτε μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω για το ζήτημα» σχολίασε.

Τι λέει η ΔΕΗ

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτροδότησης, καμία παροχή δικαιούχου κοινωνικού οικιακού τιμολογίου δεν είναι κομμένη στον καταυλισμό της Νίκαιας. Οποιοσδήποτε εντάσσεται στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο συνεχίζει να έχει αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση ανεξαρτήτως οφειλής.

Λάμπες παραφίνης και ξυλόσομπες

Όσον αφορά το πως ζουν τόσο καιρό χωρίς ρεύμα η κ. Μακρή ανέφερε:

«Είναι πολύ δύσκολο το να ζεις υπό αυτές τις συνθήκες και δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτήν την κατάσταση. Μαγειρεύουμε σε ένα κουζινάκι με δύο εστίες, το οποίο λειτουργεί με φιάλη από πετρογκάζ και όποτε αυτή τελειώσει δίνουμε μάχη για να συγκεντρώσουμε 16 ευρώ για να την γεμίσουμε και να μπορούμε να φάμε».

Συνεχίζει λέγοντας πως «τα βράδια μαζευόμαστε γύρω από την ξυλόσομπα, πάνω στην οποία ζεσταίνουμε νερό για να κάνουμε μπάνιο. Τα ρούχα μας τα πλένουμε σε σπίτια ανθρώπων που προσφέρονται να μας βοηθήσουν. Μπορεί σήμερα να μας τα πλύνεις εσύ, μετά θα πρέπει να πάω σε άλλη οικογένεια για να τα σιδερώσω».

Η κόρη της, Αναστασία Κάτσουλα, λέει από την πλευρά της ότι «ειδικά οι πρώτες εβδομάδες όταν μας κόψανε το ρεύμα ήταν εφιαλτικές. Άλλαξε όλη η ζωή μας. Θυμάμαι το άγχος που είχα στις πανελλήνιες και αναγκαζόμουν να διαβάζω με το φως από τις λάμπες. Το καλοκαίρι πέρασα δύο θερμοπληξίες από την ζέστη μέσα στο λυόμενο, ενώ ούτε νερό δεν μπορούσαμε να πιούμε από την βρύση αφού κι αυτό έκαιγε».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου