ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ζωντανεύουν γεγονότα του παρελθόντος

ζωντανεύουν-γεγονότα-του-παρελθόντο-300484

Εκδήλωση του Συλλόγου Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο Σύλλογος Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης ΣΙΜΕΑ διοργανώνει όπως κάθε χρόνο επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει την επίσημη μέρα της Εθνικής Αντίστασης της 25ης Νοεμβρίου. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΣΙΜΕΑ για τη διατήρηση της μνήμης και ανάδειξη της προσφοράς και των θυσιών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Φέτος καλεσμένη του ΣΙΜΕΑ είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Καβάλα και το θέμα της ομιλίας της είναι «Η ναζιστική «εργασιακή» πολιτική στην Ελλάδα 1941 -1944 -Δουλική εργασία και φυλετικά ζητήματα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο «Παπαστράτος» την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 7μ.μ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Μαρία Καβάλα είναι επίκουρη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας (αποκλεισμοί και διακρίσεις) στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και σύμβουλος καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία του Ε.Α.Π.(Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου). Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της Ενωσης Προφορικής Ιστορίας και της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας έχει λάβει υποτροφίες ΙΚΥ, Αριστεία Α.Π.Θ., «Αλμπέρτο Ναρ», Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, Yad Vashem, Rothschild και υποτροφία Fulbright στο UCSB (University of California, Santa Barbara).

Στην αρχή της εκδήλωσης θα τιμηθεί από τον ΣΙΜΕΑ ο Νικόλαος Σαμούρης όμηρος στο στρατόπεδο εργασίας στο Λάντσεντορφ της Αυστρίας. Ο Νικόλαος Σαμούρης, γεννημένος το 1924, είναι από τους τελευταίους επιζώντες όμηρους στην περιοχή και διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου