ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίου του Γ. Σούρλα για τον Στ. Κομμητά

παρουσίαση-βιβλίου-του-γ-σούρλα-για-το-384140

Ημερίδα αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Κωφιώτη λόγιου και παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά διοργανώνεται μεθαύριο Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 10.00 – 13.00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αλμυρού.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Σούρλα «Στέφανος Κομμητάς δάσκαλος του γένους 1762 – 1830 – Η ζωή και το έργο του» και την εργογραφία του Στέφανου Κομμητά.

Ομιλητές είναι οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Χατζηλελέκας Δημοσθένης διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Νίκου Ευάγγελος καθηγητής φιλόλογος, Σούρλας Γεώργιος επίτιμος πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Αλμυρού «Ο Στέφανος Κομμητάς» και συγγραφέας του βιβλίου. Συντονίζουν οι Δημήτριος Τσούτσας, Γιαννίτσης Κωνσταντίνος.

Συνδιοργανωτές είναι Δήμος Αλμυρού, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Ο Κομμητάς λόγιος και κληρικός γεννήθηκε το 1762 σε κτηνοτροφικό χωριό στους Κωφούς στην περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας. Υπήρξε φωτισμένη, πνευματώδης και ανήσυχη προσωπικότητα, που ανέπτυξε πολυσχιδή δράση, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία της ελληνορθόδοξης παράδοσης και της ελληνικής παιδείας, στον άνθρωπο και την πατρίδα.

Μέσα από αντίξοες συνθήκες στη σκλαβωμένη πατρίδα ξεκίνησε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο από τους ταπεινούς Κωφούς μέχρι την Πέστη της Ουγγαρίας, με ενδιάμεσους σταθμούς αξιόλογα πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα της εποχής εκείνης.

«Τίμησε τη μικρή γενέτειρά του και τη μεγάλη πατρίδα του με όλα τα μέσα, πνευματικά και οικονομικά που διέθετε, μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτός ήταν ο Στέφανος Κομμητάς. Κι όμως η ιστορία δεν στάθηκε αντικειμενική απέναντι στην προσωπικότητα και την προσφορά τού σπουδαίου αυτού άνδρα. Οι ιστορικοί, οι ιστοριογράφοι και ιστοριοδίφες δεν έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν, να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τους δεκάδες τόμους και τις χιλιάδες σελίδες του πλουσιότατου έργου του. Η Πολιτεία δεν τον συμπεριέλαβε στα σχολικά βιβλία μεταξύ των λογίων. Ομως έστω και αργά οφείλουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την ιστορική αδικία και παραγνώριση και να αναδείξουμε τον Κομμητά ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που εκ των πραγμάτων ανήκει στο πάνθεον των λογίων και των μεγάλων δασκάλων του έθνους. Για αυτό συνέγραψα το βιβλίο. Αν αυτό το βιβλίο συμβάλλει, έστω και ελάχιστα, ως ερέθισμα προς την κατεύθυνση αυτή, θα είναι μεγάλη η ικανοποίηση για τον συγγραφέα», υπογραμμίζει ο κ. Σούρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου