ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα εύσημα σε Βολιώτη συνθέτη

τα-εύσημα-σε-βολιώτη-συνθέτη-554428

Τιμητική εκδήλωση για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τιμητική εκδήλωση για τον μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 20.00 στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος «Παπαστράτος» στον Βόλο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς, ομιλία του τέως υφυπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και πρώην πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη και βίντεο – αφιέρωμα στο έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Ακολουθούν η βράβευση του τιμώμενου και μουσικό πρόγραμμα με τη χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αποδώσει τα έργα «Αστεφάνωτη» σε ποίηση Αλ. Παπαδιαμάντη, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, τραγουδά η Ελευθερία Ασουμανάκη, «Ενα φιλί για κείνον» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, τραγουδούν οι Λυδία Τασιού και Νάσια Βελέντζα, «Τελευταίος χορός» σε στίχους Κώστα Μακεδόνα, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, τραγουδά η Αγγελική Πατακιούτη, «Δάκρυ στο γυαλί» σε στίχους Ηλία Κατσούλη, μουσική Αν. Κατσιγιάννη, τραγουδά ο Κωνσταντίνος Ζεμπίλας.

Συνοδεύουν οι μουσικοί Φίλιππος Ρέτσιος πιάνο, Κωνσταντίνος Γεδίκης μπουζούκι, λάφτα, Νώντας Αδάμος ακορντεόν και Ρισέλ Μέτα κιθάρα. Συμμετέχει η χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Νίκος Χιώτογλου.

Η εκδήλωση τιμής ολοκληρώνεται με χαιρετισμό από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Γιώργο Νταλάρα.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης προέρχεται από μουσική οικογένεια και με μουσικές επιρροές από το ρεμπέτικο τραγούδι, τους έντεχνους δημιουργούς και τη βυζαντινή μουσική. Ξεκινά ουσιαστικά την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας σαντούρι στη δισκογραφία και σε παραστάσεις, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της βυζαντινής μουσικής δίπλα στους κορυφαίους πρωτοψάλτες Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη, καθώς και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Σε ηλικία 20 χρόνων ιδρύει την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνία Μαγνησίας, με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από τη Νέα Ιωνία και τον Βόλο. Συνεργάζεται ως σολίστας στο σαντούρι με κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής και της διεθνούς μουσικής σκηνής και την πλειονότητα των τραγουδιστών από τον χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού, όπως και από τον χώρο της παράδοσης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γίνεται ευρύτερα γνωστός μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες για το ελληνικό θέατρο, την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Εχει επενδύσει μουσικά πάνω από 15 ντοκιμαντέρ, σε σχέση με τη νεότερη ελληνική ιστορία, καθώς και ντοκιμαντέρ κυρίως ξένης παραγωγής που σχετίζονται με την προστασία του πλανήτη και την οικολογία.

Το 2008 στο πλαίσιο της διεκδίκησης και τελικά ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 συνθέτει τον ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων, ο οποίος, μετά από ψηφοφορία όλων των μελών, αποφασίστηκε να αποτελεί το επίσημο μουσικό σήμα ύμνο της διοργάνωσης.

Τον Μάρτιο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής τού απένειμε το οφίκιο του άρχοντος μαΐστρου του θρόνου, σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον απόδημο ελληνισμό, με αφορμή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για το ελληνικό τμήμα της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Μουσικές του βρίσκονται σε δεκάδες δισκογραφικές συλλογές ανά τον κόσμο. Συνολικά έχει γράψει έως σήμερα πάνω από 400 τραγούδια, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Ελληνες στιχουργούς και τραγουδιστές και έχει μελοποιήσει πολλούς Ελληνες ποιητές. Εχει συνθέσει πάνω από 200 ορχηστρικά θέματα, που έχουν εκδοθεί σε συλλογές και στην προσωπική του δισκογραφία (15 άλμπουμ). Είναι καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ζει με την οικογένειά του στην πόλη του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου