ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Κεντάμε τη ζώση της φορεσιάς του Τρικερίου»

κεντάμε-τη-ζώση-της-φορεσιάς-του-τρικ-1449

Μια σημαντική εκπαιδευτική δράση που κατά καιρούς εμπλουτίζει τη λειτουργία των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών του ΛΕΒ είναι η υλοποίηση ταχύρυθμων σεμιναρίων δημιουργικής εμπειρίας. Σεμινάρια με λαογραφικό περιεχόμενο, που συμβάλλουν στη απόκτηση ερεθισμάτων για την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο.

Σ’ αυτό το πνεύμα, αυτή τη φορά οργανώνεται σεμινάριο κεντητικής με τίτλο «Κεντάμε τη ζώση της τρικεριώτικης φορεσιάς» στο διάστημα Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των εργαστηρίων (Δον Δαλεζίου – Ρ. Φεραίου). Το σεμινάριο απευθύνεται όχι μόνο σε όσους παρακολουθούν τα εργαστήρια αλλά εν γένει στους ευαισθητοποιημένους γύρω από το κέντημα και την παραδοσιακή φορεσιά.

Το θέμα της ζώσης της τρικεριώτικης φορεσιάς επιλέχτηκε από την Εφορεία Οικοτεχνίας του ΛΕΒ, λόγω της ιδιαιτερότητας της τεχνικής της, της σημαντικής αισθητικής της αξίας καθώς επίσης και λόγω της ζωντανής σχέσης που διατηρεί το Λύκειο με την φορεσιά του Τρίκερι, μια από τις ωραιότερες φορεσιές της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό, η φορεσιά αυτή είναι από τις λίγες, σήμερα, που εξακολουθεί να φοριέται στο Τρίκερι σε διάφορες περιστάσεις, όπως την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Ο λόγος γίνεται για τη χρυσοκέντητη ζώση ή «ζώσ’» (κατά την ντοπιολαλιά), δηλαδή τη ζώνη της φορεσιάς, η οποία κλείνει εμπρός με τα κλειδωτάρια. Συνήθως είναι κατασκευασμένη από βελούδο κόκκινο, αλλά και βυσσινί ή μαύρο χρώμα, φάρδους 10 εκ., κεντημένη στο χέρι με «ξάφ’», δηλαδή χρυσή κλωστή (τιρτίρι). Αυτή ακριβώς την τεχνική θα διδάξει μια από τις παλιότερες κεντήστρες του Τρικερίου, μυημένες στην κατασκευή της βαρύτιμης αυτής φορεσιάς, η Ασπασία Σίμου, η οποία και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με την Ιματιοθήκη του ΛΕΒ. Οι ώρες σεμιναρίου είναι: Παρασκευή πρωί 10.00-14.00 και απόγευμα 17.30-21.00. Σάββατο πρωί 09.00-14.30. Για όσους ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικοινωνούν για τις λεπτομέρειες συμμετοχής άμεσα, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 2421033938, 2421305753, και στα τηλέφωνα: 6978186879, 6983280725.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου