ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επετειακή εκδήλωση σήμερα στον Βόλο

επετειακή-εκδήλωση-σήμερα-στον-βόλο-22007

Επετειακή εκδήλωση διοργανώνει ο ΣΙΜΕΑ σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου για να τιμήσει την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου στις 7.30μμ στην αίθουσα Κορδάτος στο συγκρότημα Παπαστράτου.

Ομιλητής θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ, με θέμα: «Η αποσιώπηση μιας κληρονομιάς. Ο ναζισμός και η μεταπολεμική Γερμανική ιστοριογραφία».

Ο κ. Χατζηιωσήφ είναι ιστορικός των νεότερων χρόνων με πλούσιο συγγραφικό έργο και κάτοχος διδακτορικού από την Ecole Pratique de Hautes Etudes –Paris IV. Δίδαξε σε Χαϊδελβέργη, Παρίσι και Βιέννη. Για τριάντα χρόνια ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα έτη 2010-2016 διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.).

Ο κ. Χατζηιωσήφ, βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και των κοινωνικοπολιτικών ρευμάτων σκέψης, θα αναλύσει τη γερμανική ιδιαιτερότητα στα ζητήματα της αποσιώπησης των ευθυνών σε ό,τι αφορά το Ναζιστικό παρελθόν. Πώς και γιατί γράφτηκε και διδάχτηκε η ιστορία στη μεταπολεμική Γερμανία; Γιατί δεν προχώρησε η αποναζιστικοποίηση στον κρατικό μηχανισμό της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο; Πόσο επηρέασε το γεγονός αυτό τη σημερινή Γερμανία και κατά συνέπεια τη γερμανοποιημένη Ευρώπη;

Πόσο έχει σχέση αυτή η υπόθεση με την άνοδο των εθνικισμών και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η αν. πρύτανης Διεθνών και Δημοσίων σχέσεων, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Ιωάννα Λαλιώτου, θα απευθύνει χαιρετισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου