ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συναρπαστικό ταξίδι γνώσης για παιδιά

συναρπαστικό-ταξίδι-γνώσης-για-παιδι-82417

Πραγματικότητα θα αποτελέσει για τρίτη συνεχή χρονιά στην πόλη μας, στις 26, 27, 28, 29 Απριλίου, το «3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά). Το φεστιβάλ προγραμματίζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, με τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου και την στήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δ. Βόλου, αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, (μαζί με τους υπεύθυνους των τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων), σε άμεση δράση με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με μία σειρά φορέων και χορηγών.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», το «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και άλλοι φορείς αλλά και σύλλογοι.

Η μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων ετών, όπου στα Φεστιβάλ συμμετείχαν είτε ενεργά, είτε ως θεατές- επισκέπτες, χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, κρίθηκε στις θετικές εντυπώσεις, που έγιναν γνωστές σε όλο το πανελλήνιο, αλλά και η μεγάλη επιθυμία για δράσεις πολιτισμού και ιδιαίτερα για το βιβλίο, που έδωσαν το έναυσμα για τη δυναμική διοργάνωση φέτος, του «3ου Φεστιβάλ».

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα γίνει κάλεσμα προσφοράς από όσους το επιθυμούν, στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου», συγκεκριμένων τροφίμων, που θα ανακοινωθούν εκείνο το χρονικό διάστημα.

Συνεργασία δεκάδων δημιουργών

Για τρίτη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τετραήμερο στον Βόλο, 65 και πλέον συγγραφείς, εικονογράφοι, επιστήμονες, αλλά και εκατοντάδες μουσικοί και ηθοποιοί, χορωδοί, μαθητές κ.α. από την πόλη μας, την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες πόλεις, αλλά κι από την Κύπρο, προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο, με τη συμμετοχή 32 εκδόσεων και δύο αυτοεκδόσεων, 74 τίτλων βιβλίων και τη συνδρομή του Συλλόγου βιβλιοπωλών της πόλης.

Το «3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά) περιλαμβάνει πολλές ενότητες, ενώ εκτός από τις δράσεις για το βιβλίο, τη δική τους θέση έχουν το θέατρο και η μουσική, με παραστάσεις και συναυλίες. Αφηγήσεις παραμυθιών, εικονοποιία για μικρούς και μεγάλους, τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, βιωματικές δράσεις, συναισθηματική διαλεκτική, διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας. Ολες οι δράσεις είναι δωρεάν και ελεύθερη η είσοδος.

Ποικιλία θεμάτων

Στα εργαστήρια οι μαθητές, θα ευαισθητοποιηθούν και φέτος, γύρω από τα θέματα, του σχολικού εκφοβισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας, του σεβασμού της αναπηρίας, της περιβαλλοντικής συνείδησης, της ανάδειξης συναισθημάτων, του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης. καθώς θα κληθούν από έμπειρους εμψυχωτές και δημιουργούς να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά.

Οι δράσεις θα πλαισιωθούν από μουσικά σχήματα και χορωδίες, δίνοντας έτσι στην όλη διοργάνωση και μια ατμόσφαιρα γιορτής. Μια συνάντηση σημαντικών συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας με τους μικρούς αναγνώστες τους, με ενήλικες που επιθυμούν να οργανώσουν προγράμματα στη σχολική τάξη αλλά και γονείς οι οποίοι θα μάθουν πώς να διαβάζουν με τα παιδιά τους, κάνοντας την ανάγνωση ανάγκη και απόλαυση.

Κάλεσμα σε γονείς και εθελοντές

Την ίδια ώρα, από την Ενωση, απευθύνεται νέο κάλεσμα για συμμετοχή και υποστήριξη των δράσεων, τόσο στη διάρκεια της προετοιμασίας τους, όσο και στην εξέλιξή τους, σε όλους τους συλλόγους γονέων, τους τοπικούς φορείς, τις οργανώσεις, εθελοντικές ομάδες, όπως και άλλους συλλόγους, τις Λέσχες Ανάγνωσης κ.λ.π. που έχουν ως βάση την αγάπη για το βιβλίο και τα παιδιά. Οσοι επιθυμούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως και επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να αποστέλλουν μήνυμα στο [email protected], ή να επισκέπτονται το http://enosigoneonvolou.blogspot.gr.

Παράλληλα, ξεκινούν οι προεγγραφές που αφορούν την ενεργή παρακολούθηση- συμμετοχή στα εργαστήρια μέσα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που ζητείται και με την επιστολή- ανακοίνωση και αναλυτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Για τις δηλώσεις, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα γίνονται δεκτές έως τις 30 Μαρτίου με αποστολή e-mail στο φιλόλογο υπεύθυνο για το πρόγραμμα από την Ενωση Γονέων Βόλου, κ. Διονύση Λεϊμονή [email protected] ή με κλήση στο τηλέφωνο 6973-694826.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου