ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σεργιάνι στην παράδοση

σεργιάνι-στην-παράδοση-141655

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θρακών, Καραγκούνηδων Καρδίτσας και Μικρασιατών « Το Εγγλεζονήσι» Μαγνησίας, διοργανώνουν ένα παραδοσιακό γιορντάσι, με τίτλο «Απ’ τα Κάλαντα στα Κούλουμα», σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 8μ.μ., στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας (Μ. Μερκούρη και Μανδηλαρά).

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα παρουσιάσουν έθιμα του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, Μ. Ασία, Θράκη, Θεσσαλία (περιοχή Καρδίτσας), πλαισιωμένα από τραγούδια, χορούς και δρώμενα.

Την εκδήλωση θ’ ανοίξουν οι Θράκες ζωντανεύοντας παραδόσεις και στιγμιότυπα από έθιμα του Δωδεκαημέρου, όπως τα έζησαν και τους τα μετέφεραν οι πρόγονοί τους. Θα ακολουθήσει ένα χειμωνιάτικο σεργιάνι από τα Φώτα στις Αποκριές, με τους Καραγκούνηδες Καρδίτσας και ο κύκλος θα κλείσει, με τ’ αντέντια της Αποκριάς από τους Εγγλεζονησιώτες Μικρασιάτες.

Την όλη εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Παπανικολάου, γραμματέας του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι».

Στις αφηγήσεις συμμετέχουν οι: Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου, Ζωή Ιωαννίδου και Γιάννης Παπανικολάου. Υπεύθυνοι χορευτικών είναι οι: Βιργινία Χρήστου, Αντώνης Τζαφέτας και Γιώργος Μαγαλιός. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Μούτσελος (κλαρίνο, γκάϊντα), Γιώργος Πάγκαλος (τραγούδι, λαούτο), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (βιολί) και Νίκος Σκαμαγκούλης (κρουστά). Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου