ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μνημείο «των κρεμασμένων γυναικών…» στα Κάτω Λεχώνια

μνημείο-των-κρεμασμένων-γυναικών-256165

Το μνημείο των κρεμασμένων γυναικών, της Σοφίκας Τοπάλη, της μητέρας της Λουκίας Τοπάλη και της Φιλίτσας Καλαβρού θα αποκαλυφθεί την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου στον Άγιο Γεώργιο Κάτω Λεχωνίων. Μετά τη θεία λειτουργία θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα αποκαλυφθεί το μνημείο των κρεμασμένων γυναικών παρουσία των συγγενών τους.

Την οργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Στην εκδήλωση θα παρίσταται ο πρέσβης της Ολλανδίας και άλλοι Ολλανδοί συγγενείς της οικογένειας.

Η ιστορία μας είναι κάπως παλιά, αλλά η αλήθειά της συνεχίζει να προκαλεί, να συγκλονίζει κι ας πέρασαν 73 ολόκληρα χρόνια. Οταν η αξέχαστη συνάδελφος Νίτσα Κολιού στο βιβλίο της «Αγνωστες Πτυχές Κατοχής και Αντίστασης 1940 – 44» ανέφερε και την «άγνωστη πτυχή» των κρεμασμένων γυναικών στη μουριά της πλατείας των Κάτω Λεχωνίων, τότε άρχισαν να χαλαρώνουν και οι θηλιές της μνήμης των Κατωλεχωνιτών. Και τότε πήρε τη σκυτάλη ο συνάδελφος Γιάννης Μαντίδης (ένα από τα παιδιά που είδαν τότε το έγκλημα) και ερεύνησε λεπτομερέστερα το θέμα με συνεντεύξεις από όσους πρόλαβε εν ζωή, αλλά και με θύμησες δικές του που δημοσιεύονται στο βιβλίο του «Σοφίκα Τοπάλη – θηλιά στη μνήμη» που κυκλοφορεί και στην Αγγλική γλώσσα, αλλά και σε β΄ έκδοση προσφάτως.

Πριν κυκλοφορήσει η «Σοφίκα», έμαθαν τυχαίως οι συγγενείς της οικογένειας Τοπάλη για τη συγκεκριμένη έρευνα και ήρθαν από τη Βραζιλία όπου διαμένουν και συνάντησαν τον συνάδελφο – ερευνητή. Είναι οι εγγονές του αδελφού της Λουκίας Van Schelle (μητέρας της Σοφίκας) κυρία Hellegonda Maria – παιδίατρος και η αδελφή της Julie, βοτανολόγος, με τον πνευμονολόγο σύζυγό της Eduardo De Capitani. Ήταν καταφανώς συγκινημένοι. Μετά από χρόνια που έψαχναν και ρωτούσαν, έμαθαν τελικά και γνώρισαν τους τόπους που έζησαν και άδικα απαγχονίστηκαν οι τραγικές γυναίκες συγγενείς τους. Τότε παρήγγειλαν και το μνημείο που θα τοποθετηθεί εκεί που θάφθηκαν οι κρεμασμένες (και οι τρεις μαζί…) αριστερά μπαίνοντας στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Κάτω Λεχώνια.

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου , στον Άγιο Γεώργιο Κάτω Λεχωνίων, μετά τη Θεία Λειτουργία θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα αποκαλυφθεί το μνημείο των κρεμασμένων γυναικών παρουσία των εν λόγω συγγενών τους.

Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν, η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους, επισήμους και μη, αλλά και για τους παλιούς που θέλουν να ξαναθυμηθούν και τους νεότερους που επιθυμούν να μάθουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου