ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ένσταση Ερντογάν για τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

νέα-ένσταση-ερντογάν-για-τις-εκλογές-σ-539770

Ο Ερντογάν ζητά την ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Νέα ένσταση περιλαμβάνει ονόματα χιλιάδων δημόσιων λειτουργών που καρατομήθηκαν από την κυβέρνηση.

Νέα προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος στην Κωνσταντινούπολη κατέθεσε το Σάββατο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η ακύρωση των εκλογών και η επανάληψη της διαδικασίας για την τουρκική πόλη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο πρακτορείο Anadolu ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, 14.712 πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκονται μεταξύ των δημοσίων λειτουργών που καρατομήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 201 6.

Σύμφωνα με τον Γιαβούζ, το AKP κατέθεσε την προσφυγή επισυνάπτοντας τη λίστα με τους εν λόγω ψηφοφόρους στο Ανώτατο εκλογικό συμβούλιο. Την Τρίτη το κόμμα ζητούσε από το συμβούλιο να μην δοθεί η έγκριση σε κανέναν υποψήφιο να αναλάβει την δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης.

Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ιμάμογλου στην Κωνταντινούπολη

Παρά τις συνεχείς ενστάσεις επί του αποτελέσματος, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου εκλήθη να αναλάβει τα καθήκοντά του 17 ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης που ανέδειξε δημάρχους από την αντιπολίτευση σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Πέμπτη πως το κόμμα του θα εξακολουθήσει τις ενστάσεις εντός του νομικού πλαισίου, μέχρι να δοθεί οριστική απόφαση από το Συμβούλιο. «Όταν το Συμβούλιο βάλει μια τελεία στο θέμα, τότε θα θεωρηθεί λήξαν και για εμάς. Οι συζητήσεις και οι αποκλίσεις για τις εκλογές δεν αντιβαίνουν τη λειτουργία της τουρκικής δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, η διαφορά ανάμεσα στον Ιμάμογλου και τον Γιλντιρίμ στην Κωνσταντινούπολη είναι μόλις 13,996 ψήφοι, λιγότερες δηλαδή από τον αριθμό των πολιτών που καθαιρέθηκαν και άρα, σύμφωνα με το κόμμα, δεν έχουν το δικαίωμα ψήφου.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου