ΔΙΕΘΝΗ

Μιλάνο: Αστική καλλιτεχνική παρέμβαση με κτήρια που …ξεγυμνώνονται

μιλάνο-αστική-καλλιτεχνική-παρέμβασ-546113

Τα «ιδιαίτερα μέρη» ενός κτηρίου στη Via Tortona, στο Μιλάνο, αποκάλυψε ο Άλεξ Τσίνεκ (Alex Chinneck), στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντιζάιν του Μιλάνου. Στην εγκατάσταση του Βρετανού γλύπτη, μία από τις 17 μέτρων προσόψεις του κτηρίου αρχίζει να «γυμνώνεται» καθώς κατεβαίνει το φερμουάρ, ενώ άλλα φερμουάρ ανοίγουν στο πάτωμα και τους τοίχους στο εσωτερικό.

Ο Τσίνεκ παρενέβη στην όψη του κτηρίου για λογαριασμό της εταιρείας καπνού για ηλεκτρονικό τσιγάρο Iqos. Πρόσθεσε και ένα γιγαντιαίο φερμουάρ που μοιάζει να ανοίγει την πρόσοψη του κτίσματος, αποκαλύπτοντας ένα λαμπυρίζον φως από πίσω, σε αποχρώσεις μπλε και φωτεινού λευκού.

«Με την επαναλαμβανόμενη χρήση φερμουάρ, ανοίξαμε τον ιστό ενός φαινομενικά ιστορικού κτηρίου του Μιλάνου για να ξαναφανταστούμε, με παιχνιδιάρικη διάθεση, αυτό που υπάρχει πίσω από την πρόσοψή του, τους τοίχους του και κάτω από τα πατώματα» εξήγησε ο Τσίνεκ.

«Αιθέριο φως ξεχύνεται από κάθε άνοιγμα, γεμίζοντας τον χώρο με χρώμα και το έργο με αίσθηση θετική και αίσθηση δυνατοτήτων» είπε και πρόσθεσε ότι «παίρνοντας οικεία υλικά και αρχιτεκτονικές φόρμες και κάνοντάς τα να συμπεριφέρονται με αναπάντεχους τρόπους, δουλεύουμε με την Iqos για να αλλάξουμε την αντίληψη των επισκεπτών για το τι είναι πιθανό».

Η εγκατάσταση αυτή είναι η πρώτη αστική καλλιτεχνική παρέμβαση του Τσίνεκ επί ιταλικού εδάφους. Έγινε γνωστός με μια σειρά εγκαταστάσεων στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου