ΔΙΕΘΝΗ

Απαθής στο δικαστήριο ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

απαθής-στο-δικαστήριο-ο-μακελάρης-της-587714

Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.

Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.

Τα όπλα του δράστη

Σύμφωνα με την Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Τα θύματα

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.

Εξάλλου ο 71χρονος Νταούντ Νάμπι, ένας Αφγανός που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980, είναι το πρώτο θύμα της χθεσινής επίθεσης η ταυτότητα του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί.

Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δηλώνει ο ιμάμης του τεμένους της επίθεσης στο Κράιστσερτς

Ο ιμάμης, ο οποίος χοροστάτησε της προσευχής της Παρασκευής σε ένα τέμενος στο Κράιστσερτς, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει την αγάπη που τρέφουν οι πιστοί για τη Νέα Ζηλανδία.

«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αμπντούλ Χαλίμ, ιμάμης του τεμένους Λινγούντ, υποσχόμενος ότι οι εξτρεμιστές «δεν θα πλήξουν ποτέ την εμπιστοσύνη μας».

Ο Χαλίμ έδωσε μια ανατριχιαστική περιγραφή της στιγμής που την γαλήνη της προσευχής διέκοψε οι πυροβολισμοί.

«Όλοι ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και μερικές γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν, μερικοί πέθαναν αμέσως», είπε.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να αισθάνονται σπίτι τους την χώρα.

«Τα παιδιά μου ζουν εδώ», είπε. «Είμαστε χαρούμενοι».

«Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών αισθάνεται την ανάγκη να δείξει τη στήριξή της, να μας εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της».

«Άνθρωποι με αγκαλιάζουν, μου δηλώνουν την αλληλλεγύη τους και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», συμπλήρωσε.

Η πρωθυπουργός Άρντερν δεσμεύθηκε να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την οπλοκατοχή

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύθηκε σήμερα να αλλάξει η νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, μία ημέρα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και το οποίο διέπραξε ένας Αυστραλός με δύο ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του νόμιμα.

«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.

Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.

«Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό», υπογράμμισε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Η Άρντερν σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν –το 2005, το 2012 και το 2017—για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.

Ωστόσο αρκεί κάποιος να είναι άνω των 16 ετών για να ζητήσει να λάβει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Με αυτή την άδεια μπορεί να αγοράσει και τουφέκια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα.

Εξάλλου τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα, με την αστυνομία να αγνοεί πόσα είναι «νόμιμα και πόσα παράνομα», όπως είχαν τονίσει οι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης σε ανακοίνωσή τους το 2018. Παράλληλα εκτίμησαν ότι η νομοθεσία που προβλέπει τη δήλωση των ημι-αυτόματων όπλων έχει κενά.

Η Άρντερν σήμερα δήλωσε ότι επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων, κάτι που η αστυνομία συστήνει από το 1997.

Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή του νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους.

Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.

Πηγή: thetoc.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου