ΔΙΕΘΝΗ

Τα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα

τα-πιο-παράξενα-χριστουγεννιάτικα-έθ-745142

Κάθε λαός, έχει διαφορετικές χριστουγεννιάτικες συνήθειες, που είτε τηρεί γιατί το επιτάσσει η παράδοση, είτε γιατί προσδίδει μία πιο χιουμοριστική διάθεση στην αναμονή των γιορτών.

Αγγλία

Στην Αγγλία, η παράδοση θέλει τους Άγγλους να αφήνουν, μπράντι για τον Άι Βασίλη και καρότα για τον Ρούντολφ, ενώ τα παιδιά κρεμούν χριστουγεννιάτικες κάλτσες, για να τις γεμίσει με γλυκά ο πατέρας των Χριστουγέννων.

Γερμανία

Στη Γερμανία, αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους, βέβαια με τις ίδιες προσδοκίες με τους Άγγλους. Περιμένουν δηλαδή ο Άι Βασίλης να τους τα γεμίσει με γλυκά. Από τις αρχές του Δεκέμβρη, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω και αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.

Ιαπωνία – KFC

Οι Ιάπωνες από την άλλη, χωρίς να έχουν βέβαια τα Χριστούγεννα στη θρησκεία τους, αλλά επηρεασμένοι από τη δυτική μόδα, έχουν ένα διατροφικό έθιμο, που τους θέλει να τρώνε τα διάσημα κοτόπουλα KFC, που έχει επικρατήσει χάρη σε μία πολύ επιτυχημένη διαφήμιση της εταιρίας το 1974.

Καταλονία

Στην Καταλονία βέβαια, οι χριστουγεννιάτικες συνήθειες είναι πιο συμβολικές. Συγκεκριμένα για τον παραδοσιακό στολισμό την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Καταλονοί τοποθετούν στα σπίτια τους μία φιγούρα στην στάση της αφόδευσης, τη λεγόμενη «El Caganer» και συμβολίζει την καλή τύχη και τη γονιμότητα της γης, ώστε η χρονιά που θα ακολουθήσει να φέρει καλή σοδειά. Η φιγούρα αυτή απεικονίζει πολλές φορές δημόσια πρόσωπα, όπως τον Ομπάμα, την Μέριλιν Μονρόε αλλά και την Lady Gaga και Amy Winehouse.

Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.

Νορβηγία – κρύβουν τα σκουπόξυλα

Η παράδοση στη Νορβηγία υπαγορεύει ότι οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα εμφανίζονται την Πρωτοχρονιά και κλέβουν τα σκουπόξυλα των Νορβηγών και πετάνε μακριά. Για αυτό και οι άνθρωποι, κρύβουν τα σκουπόξυλα και οτιδήποτε σχετικό, ένα βράδυ πριν, ώστε να «προλάβουν» το κακό.

Καναδά -Το καναδέζικο ταχυδρομείο

Στον Καναδά, τα Χριστούγεννα ανήκουν δικαιωματικά στα παιδιά. Το καναδέζικο ταχυδρομείο λοιπόν,έχει δημιουργήσει ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άι Βασίλη αλλά και οι εργαζόμενοι, απαντούν στα γράμματά τους. Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.

Σουηδία – Ο γιγαντιαίος τράγος

Χριστουγεννιάτικο σύμβολο των σκανδιναβικών χωρών εδώ και αιώνες είναι ο τράγος, «απομιμήσεις» του οποίου χρησιμοποιούνται και ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η σουηδική πόλη Γκέφλε όμως έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Κάθε χρόνο ο δήμος κατασκευάζει ένα αχυρένιο ομοίωμα τράγου ύψους 10 μέτρων, ο οποίος δεσπόζει σε μία από τις κεντρικές πλατείες της πόλης.

Από το 1966 που ξεκίνησε το έθιμο ο γιγαντιαίος τράγος έχει καεί 25 φορές από αγνώστους (προφανώς από πιτσιρικάδες), όπως μας ενημερώνει ο τουριστικός οδηγός του Γκέφλε στο διαδίκτυο. Φέτος, είναι αβλαβής μέχρι στιγμής, αλλά η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί πολλές μέρες…

Iνδία – το εναλλακτικό δέντρο

Στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα της γης οι Χριστιανοί αντιστοιχούν περίπου στο 2%, δηλαδή σε… μόλις 24 εκατ. ανθρώπους.

Λόγω όμως του θερμού κλίματος τα αειθαλή κωνοφόρα δεν ευδοκιμούν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο και έτσι τα δέντρα που στολίζονται κυρίως είναι μπανανιές και μάνγκο!

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο είναι όμως άλλο – τα πήλινα καντήλια που τοποθετούνται στις επίπεδες στέγες των σπιτιών και σηματοδοτούν την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Ισλανδία – η αιμοβόρα γάτα

Η ισλανδική φολκλόρ έχει μπερδέψει μάλλον τα Χριστούγεννα με κάποια στοιχειωμένη ιστορία τρόμου, στην οποία μια… διαολεμένη γάτα είναι αυτή που σπέρνει τον πανικό. Εκτός από τη γάτα Yule, το γιγαντιαίο, αιμοβόρο, αιλουροειδές που κατά την παράδοση τρομοκρατεί την ύπαιθρο και καταβροχθίζει όσους δεν έχουν λάβει νέα ρούχα για τα Χριστούγεννα (!), υπάρχει και η κακιασμένη… κακάσχημη Grýla. Πρόκειται για μια γιγαντιαία απαίσια γριά με μπαστούνι, που ζει στα βουνά αλλά τις ημέρες των Χριστουγέννων κατεβαίνει στα χωριά για να τραφεί με παιδιά που ήταν ανυπάκουα κατά τη διάρκεια της χρονιάς!

Οι γιοί της πάντως είναι λιγάκι πιο… συμβατοί με το εορταστικό κλίμα, αφού μπορεί – κατά το μύθο – να προσφέρουν σάπια λαχανικά στα παιδιά που δεν ήταν φρόνιμα, αλλά μοιράζουν και δώρα σε αυτά που έζησαν έντιμο βίο…

Τσεχία – Ο κυπρίνος

Από τον 11ο αιώνα, οπότε κάποια μοναστήρια της Βοημίας είχαν κατασκευάσει τεχνητές λίμνες για ιχθυοκαλλιέργεια, χρονολογείται η ανάδειξη του κυπρίνου σε… στυλοβάτη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Τσεχία. Μέχρι εδώ όλα καλά, τι γαλοπούλα, τι… ψαράκι θα πει κανείς.

Έλα όμως που το έθιμο είχε επί σειρά ετών και μια αρκετά… βιτσιόζικη παράμετρο. Ο κυπρίνος έπρεπε να αγοράζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την 25η Δεκεμβρίου και να ζει στην μπανιέρα του σπιτιού έως το… μαρτυρικό του θάνατο την παραμονή των Χριστουγέννων!

Τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει πάντως η συγκεκριμένη παράδοση, το ψάρι έχει μες στην… ατυχία του την τύχη να μεταφέρεται απευθείας απ’ το φυσικό του περιβάλλον στην κουζίνα.

Ουκρανία – αραχνούφαντο στολίδι

Ιστός αράχνης ως διακοσμητικό σε χριστουγεννιάτικο δέντρο; Το… ευφάνταστο έθιμο ανήκει στους Ουκρανούς και απηχεί σε μια παράδοση που προέρχεται από ένα ντόπιο παραμύθι.

Σύμφωνα με αυτό, μια ορφανή από πατέρα οικογένεια ήταν τόσο φτωχή που δεν είχε χρήματα να διακοσμήσει το δέντρο της. Μια αράχνη όμως έδωσε τη λύση, σκεπάζοντας το με έναν ιστό το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Όταν «είδε» το δέντρο το πρώτο φως της ημέρας, ο ιστός μετατράπηκε σε ένα όμορφο αραχνούφαντο πέπλο από χρυσό και ασήμι.

Ιταλία – Η μάγισσα La Befana

Ποιος είπε ότι οι μάγισσες με σκουπόξυλο είναι αμιγώς κακές; Στην Ιταλία συναγωνίζονται σε φήμη τον Αγιο Βασίλη (Babbo Natale), καθώς μια τέτοια, η La Befana είναι αυτή που «εμφανίζεται» τα Θεοφάνια για να μοιράσει δώρα στα παιδιά.

Βάσει της παράδοσης πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα, στη Βηθλεέμ, που λόγω της αφοσίωσης της στο σκούπισμα, αρνήθηκε να φιλοξενήσει και να κατευθύνει τους τρεις μάγους στη φάτνη του Χριστού. Γρήγορα όμως το μετάνιωσε και πήρε δώρα, ξεκινώντας να ψάχνει το δρόμο για τη φάτνη. Δεν τον βρήκε όμως ποτέ και έκτοτε επισκέπτεται, στην αιωνιότητα, κάθε σπίτι όπου υπάρχει παιδί, αφήνοντας δώρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου