ΤΟΠΙΚΑ

«Εβρεξε» χαλάζι στη Ζαγορά

εβρεξε-χαλάζι-στη-ζαγορά-541794

Δέκα μόλις λεπτά διήρκεσε το προχθεσινό φαινόμενο και όλα καλύφθηκαν με λευκό στρώμα

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε προχθές το πρωί στο Ανατολικό Πήλιο καλύπτοντας μεγάλη ακτίνα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Δέκα μόλις λεπτά ήταν αρκετά για να καλύψουν τα πάντα με λευκό στρώμα, στην περίοδο της ανθοφορίας της μηλιάς που αποτελεί τη βασική τοπική καλλιέργεια.

Στη διάρκεια του φαινομένου, που είχε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Τσαγκαράδας, προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, η οποία αποκαταστάθηκε όταν η βροχή που ακολούθησε έλιωσε το χαλάζι.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε ενδιαμέσως της δυνατής μπόρας που ξέσπασε στις 8.30 το πρωί και διήρκεσε μια ώρα. Το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές είχε μέγεθος ρεβιθιού και σε άλλες μικρότερο, αλλά κάλυψε πολύ μεγάλη ακτίνα, προκαλώντας πονοκέφαλο στους καλλιεργητές, οι οποίοι ανησυχούν έντονα για την τύχη της περιουσίας τους μετά την «επέλαση» του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης χαρακτήρισε «τεράστια» τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προχθές το πρωί, ενώ σημείωσε ότι «σε ορισμένα σημεία ήταν πιο έντονη και σε άλλα πιο αραιή, αλλά επεκτάθηκε σχεδόν σε όλη την ακτίνα του Δήμου, δημιουργώντας παντού λευκό στρώμα».

Επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να φανεί το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στις καλλιέργειες, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θα γίνει άμεσα η αναγγελία στον ΕΛΓΑ προκειμένου να έρθει κλιμάκιο στην περιοχή και να πραγματοποιήσει αυτοψία στις καλλιεργητικές εκτάσεις.

Προβληματισμένοι είναι, στο μεταξύ, οι παραγωγοί, με τον Βάιο Κομνηνό, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, να υπογραμμίζει ότι «μας προβληματίζουν το χαλάζι και η συνεχής βροχόπτωση των τελευταίων ημερών. Μακάρι να μην επηρεάσει την καρπόδεση, αλλά αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα έχουμε πρόβλημα» είπε.

Ολοι οι καλλιεργητές είναι προβληματισμένοι και παρακολουθούν με ανησυχία τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται στην καρδιά της άνοιξης, στην κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας των δέντρων.

ΓΛ. ΥΔΡ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου