ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα χνάρια του Γιάννη Μουγογιάννη

στα-χνάρια-του-γιάννη-μουγογιάννη-549411

Αφιέρωμα τιμής στον αξέχαστο συγγραφέα στον χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης

Εκδήλωση τιμής με τίτλο «Ακολουθώντας τα χνάρια του Γιάννη Μουγογιάννη» διοργανώνεται την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 7 μ.μ. στον χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης (Κωνσταντά – Κ. Καρτάλη). Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου διοργανώνουν την εκδήλωση μνήμης για τον γνωστό Βολιώτη συγγραφέα Γιάννη Μουγογιάννη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης περιλαμβάνει δύο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που σκιαγραφούν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας και της πνευματικής παρουσίας του γνωστού Βολιώτη συγγραφέα.

Οι Χρήστος Αγιώτης και Ελένη Κομπογιάννη θα παρουσιάσουν την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα με θέμα «Τα βιβλιοπωλεία του Βόλου 1880 – 1980» και η Τασούλα Λιαναρίδη – Μοσχανδρέου θα αναπτύξει το θέμα «Η Περιηγητική Λέσχη Βόλου».

Παράλληλα στον ίδιο χώρο από την Τετάρτη 17 έως την Παρασκευή 19 Απριλίου κατά τις απογευματινές ώρες θα λειτουργεί έκθεση των παλιών καρτ ποστάλ του Γιάννη Λιαναρίδη από τον Βόλο και το Πήλιο, με παρουσίαση της συλλογής παλιών καρτ ποστάλ του Γιάννη Μουγογιάννη.

Η εισήγηση για τα παλιά βιβλιοπωλεία του Βόλου, αποσπάσματα της οποίας παρουσίασε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αποτυπώνει άγνωστες πτυχές μιας διαδρομής, που αναζητά την αφετηρία της στα τέλη του 19ου αιώνα με γενάρχη τον Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, καθώς «βιβλιοπωλεία κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας δεν υπήρχον εν Βόλω. Μόνον κατά το 1879 ιδρύθη ειδικόν βιβλιοπωλείον και χαρτοπωλείον, το του αειμνήστου καλόγηρου Ζωσιμά Εσφιγμενίτου, του δωρήσαντος την βιβλιοθήκην του εις τον σύλλογον των Τριών Ιεραρχών. Προ της ιδρύσεως του βιβλιοπωλείου του Ζωσιμά Εσφιγμενίτου, τα διδακτικά βιβλία τα επρομηθεύετο η εφορία των σχολείων από το εν Κωνσταντινουπόλει μέγα βιβλιοπωλείον του Δεπάστα. Κατά τους πρώτους χρόνους της δημιουργίας του Βόλου τα βιβλία ήσαν λίαν δυσεύρετα» έγραψε ο Νικόλαος Γάτσος, στα «Απομνημονεύματα» που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Σημαία» στις 20 Μαρτίου του 1931.

Οι προσωπικές ιστορίες των βιβλιοπωλών μοιάζουν πολύ με τις διηγήσεις του Γιάννη Μουγογιάννη για επώνυμους ή μη στο βιβλίο του «Χωρίς Σουρντίνα – Αυτοβιογραφικές καταγραφές» και αυτό γιατί εκφράζουν τον κοινό αγώνα όλων των ανθρώπων του μόχθου για προκοπή. «Μέσα από την αγάπη του για την εργασία, τον πολιτισμό και τη λατρεία της φύσης ο Γιάννης Μουγογιάννης μάς άφησε κληρονομιές πολλές για κάθε ένα από αυτά που αγάπησε παθιασμένα. Η αγάπη του αυτή μας οδήγησε σε αυτό το οδοιπορικό των βιβλιοπωλών μιας και είναι ο μόνος που μνημόνευσε στα γραπτά του τον πρώτο βιβλιοπώλη, τον μέντορα βιβλιοπώλη και τον προσωπικό του φίλο βιβλιοπώλη. Τον ευχαριστούμε πολύ» υπογραμμίζεται στην ίδια εισήγηση.

Μέσα από την εισήγηση της Τασούλας Λιαναρίδη – Μοσχανδρέου αναδεικνύεται η αγάπη του Γιάννη Μουγογιάννη για τα ταξίδια, τη σύνδεσή του με την Περιηγητική Λέσχη Βόλου και το πολύπλευρο συγγραφικό του έργο.

«Με την αναχώρησή μας κάθε φορά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθένας με την ειδικότητα του, Γιώργος Θωμάς λαογραφία, Γιάννης Μουγογιάννης πολιτιστικά – ιστορία, Νίκος Κολοβός περιήγηση, μας ενημέρωναν για το πού θα πάμε, τι θα δούμε, πώς θα το δούμε, πώς θα το αξιολογήσουμε, τι θα μας μείνει. Ετσι μαθαίναμε πολλά και πηγαίναμε διαβασμένοι σε έναν τόπο. Επίσης, όσοι από την παρέα γίναμε αρχηγοί εκδρομών, προετοιμάζαμε και μοιράζαμε σε όλους τους συνεκδρομείς βιβλιαράκι με το πρόγραμμα και τα ενδιαφέροντα του τόπου που επισκεπτόμασταν» αναφέρει η κ. Μοσχανδρέου.

Η ίδια παραθέτει επίσης χαρακτηριστικό σημείωμα του Γιάννη Μουγογιάννη που έγραψε: «Ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει, να επιστρέψει κουβαλώντας αποσκευές υλικών αγαθών από περιπλανήσεις στα μεγάλα καταστήματα των τόπων που επισκέφτηκε. Ομως το ταξίδι γι’ αυτόν δεν λειτούργησε με τον ουσιαστικό του προορισμό. Είναι σα να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η σωστή περιήγηση δεν είναι σκέτος τουρισμός. Δεν είναι μια μορφή μόδας. Προϋποθέτει ευαίσθητους ψυχικούς και σωματικούς δέκτες, που θα αξιοποιήσουν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Το ταξίδι είναι γνώση της ζωής, είναι ο παλμός της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου