Κατεβήκαμε άλλα οκτώ σκαλιά στου …κακού τη σκάλα

κατεβήκαμε-άλλα-οκτώ-σκαλιά-στου-κακ-435733

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλο έγκλημα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτό, που διέπραξε με την εκπνοή του βίου της η κυβέρνηση Τσίπρα με την επιπόλαιη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, πρέπει να δούμε και το πλαίσιο, μέσα στο οποίο έγιναν οι αλλαγές. Ιδίως ως προς το επίπεδο διαφθοράς του δημοσίου βίου, στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας.

Κάθε χρόνο η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» καταρτίζει πίνακα αξιολόγησης του βαθμού διαφθοράς ανά τον κόσμο. Συνολικά 180 χώρες περιλαμβάνει ο φετινός πίνακας. Με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην, ήκιστα τιμητική, 67η θέση. Στο ίδιο επίπεδο με τη Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο. Πολύ μακριά από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Σε επίπεδα τριτοκοσμικά.

Θα νόμιζε κανείς ότι η 67η θέση …κατακτήθηκε μετά από συνετή κυβερνητική πολιτική, συνιστώντας βελτίωση έναντι του προσφάτου παρελθόντος. Γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ενθαρρύνει μια πιο ήπια αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το 2018 η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε. Κατεβήκαμε οκτώ σκαλιά πιο κάτω στου κακού τη σκάλα. Από την 59η θέση το 2017, κατεβήκαμε στην 67η.

Αυτή ήταν η θλιβερή μας πραγματικότητα. Αλλά τα «συντρόφια» του δικού μας …Μαδούρο προχώρησαν απτόητα, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις τόσο από τις οργανώσεις δικαστών και εισαγγελέων, όσο και από άλλους έγκριτους νομικούς και την αντιπολίτευση, ακόμη και τον ΟΟΣΑ που αντέδρασε εντόνως όταν γνωστοποιήθηκε το σχέδιο νόμου. Λες και είχαν κάποια «γραμμάτια» να εξοφλήσουν.

Αναλογισθείτε πού πρόκειται να φθάσουμε τώρα που γίνεται πάρτι με την ατιμωρησία των καταχραστών του δημοσίου και τη μετατροπή πολλών εγκλημάτων, που συνδέονται αμεσότατα με τα επίπεδα διαφθοράς, από κακουργήματα σε πλημμελήματα. Ωστε να πέφτουν στα «μαλακά» όλοι οι επιτήδειοι.

Ευτυχώς, χθες μάθαμε ότι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης σχεδιάζει μια έστω ολιγόμηνη αναστολή της εφαρμογής των νέων κωδίκων. Τουλάχιστον ώς τον Σεπτέμβριο, που αρχίζει η επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων. Ωστε, στο μεταξύ, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η Βουλή δεν θα πάει φέτος διακοπές, αλλά θα εργάζεται εντατικώς και κατά τη διάρκεια του θέρους, να επιχειρηθούν κάποιες εφικτές βελτιώσεις.

Ισως είναι λίγο. Αλλά, για να παραφράσω μια λαϊκή παροιμία, «και το λίγο της …διεφθαρμένης καλό της κάνει».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου