Ξαναζούμε μια ιστορία «κατεψυγμένων»

ξαναζούμε-μια-ιστορία-κατεψυγμένων-522358

Εχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την «αποστασία» των κεντρώων το 1965. Αλλά αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο όρο όταν ….αλλάζουν φανέλα κάποια γκεσέμια αριστερής προελεύσεως. Ας πάμε για λίγο πίσω στην πολιτική μας ιστορία.

Ο Ηλίας Τσιριμώκος ήταν αριστερός, σοσιαλιστής, μέλος της ΠΕΑΕΑ, δηλαδή του εκτελεστικού οργάνου το ΕΑΜ, που έμεινε στην ιστορία ως «κυβέρνηση του βουνού». Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε βουλευτής της ΕΔΑ και εν συνεχεία βουλευτής και υπουργός της Ενώσεως Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στο πλευρό του οποίου εμφανίστηκε να παραμένει πιστός μετά την πρώτη «αποστασία», από την οποία προήλθε η ανακτορική κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου. Αλλά όταν ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος τού …γυάλισε μια πρωθυπουργική καρέκλα, ξέχασε όλα τα …παράσημα και τα «ηθικά πλεονεκτήματα» του αριστερού παρελθόντος του. Και επειδή τα έσχατα υπερτερούν των πρώτων, έμεινε τελικώς στην ιστορία ως ο «κατεψυγμένος πρωθυπουργός της Φρειδερίκης».

Κάθιδρος πήρε κάποια στιγμή το μικρόφωνο, ενώ στο βήμα της Βουλής αγόρευε ο παλιός του φίλος Ηλίας Ηλιού, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, ο οποίος «τον έκανε με τα κρεμμυδάκια», για να τον διακόψει λέγοντας: «Για όνομα του Θεού κ. Ηλιού. Για εμένα μιλάτε. Δεν με γνωρίζετε;». Και να εισπράξει από τον ετοιμόλογο αγορητή την ιστορική απάντηση: «Σας γνωρίζω αγαπητέ μου, αλλά δεν σας αναγνωρίζω, έτσι όπως καταντήσατε».

Μια απάντηση που ισχύει απολύτως σήμερα. Και την οποία δικαιούμεθα να εκτοξεύσουμε όλοι εμείς, όπως ο υπογράφων, που κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι μπορεί η ΔΗΜΑΡ να γίνει πράγματι το κόμμα της υπεύθυνης Ανανεωτικής Αριστεράς. Και την ψηφίσαμε. Για να «λουζόμαστε» τώρα τις κωλοτούμπες του Κουβέλη και του Θεοχαρόπουλου. Που γλείφουν εκεί που έφτυναν, με αντάλλαγμα μια υπουργική καρέκλα.

Θα μπορούσα να γεμίσω βιβλίο ολόκληρο με τα όσα έχουν «σύρει» τόσο ο Κουβέλης, όσο και ο Θεοχαρόπουλος, το νέο …αστέρι του Τσίπρα, που ανταμείφθηκε με τον θώκο του υπουργείου Τουρισμού, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα και ως κυβέρνηση και κατά του Τσίπρα προσωπικώς. Αλλά τι αξία έχει να το κάνω; Το ΄65 είχαμε έναν πρώην εαμίτη ως «κατεψυγμένο πρωθυπουργό της Φρειδερίκης». Τώρα έχουμε κάποιους «ανανεωτικούς αριστερούς» ως «κατεψυγμένους» υπουργούς του Τσίπρα. Και την εγγονή του Τσιριμώκου, Αννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, ως νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Μια λεκάνη, παρακαλώ. Ανακατεύομαι.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου