Ούτε ίχνος πολιτικής γενναιότητας

ούτε-ίχνος-πολιτικής-γενναιότητας-546017

Παρακολούθησα τη συνέντευξή σας στον Νίκο Χατζηνικολάου κ. πρόεδρε. Μια συνέντευξη ενταγμένη στο πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας σας, που έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Εκστρατείας στην οποία θα τα παίξετε όλα για όλα. Με βασικό «ατού» την προσωπική σας γοητεία. Η όποια εμπνέει και ποιήτριες σαν την κυρία Μεγαλοοικονόμου. Αυτό άλλωστε κάνατε και στη συγκεκριμένη συνέντευξη. Προωθήσατε το προϊόν «Τσίπρας», υπερτονίζοντας το πώς τα καταφέρατε να γίνετε πρωθυπουργός στα σαράντα σας. Και μάλιστα χωρίς οικογενειακή προίκα.

Θα δούμε πολλές ακόμη τέτοιες εμφανίσεις σας. Και κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν τη δυνατότητά σας να ξεφεύγετε από τα δύσκολα. Οσοι δεν θυμούνται ότι με κλειστές τράπεζες κερδίσατε ένα δημοψήφισμα με συντριπτικό ποσοστό, για να το γράψετε, αμέσως μετά, στα παλιά σας τα παπούτσια. Και ότι παρά αυτή την κωλοτούμπα, παρά το γεγονός ότι σας εγκατέλειψαν τόσοι βουλευτές και στελέχη σας πρώτης γραμμής, παρά το ότι αποχώρησαν ακόμη και ολόκληρες συνιστώσες από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του πρώτου εξαμήνου, που μας κόστισε πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων, κερδίσατε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν αμφιβάλλω ότι, προκειμένου να επιχειρήσετε την ανατροπή του κλίματος που έχει παγιωθεί και το οποίο καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, είστε ικανός να κάνετε πολλές «κωλοτούμπες», που είναι και η «σπεσιαλιτέ» σας, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Κάποιες από τις οποίες ενδεχομένως να ξεγελάσουν ορισμένους ανθρώπους. Πάντα υπάρχουν τέτοια περιθώρια.

Διαπράξατε, όμως, σε αυτή τη συνέντευξη μια απρέπεια, μια μικροπρέπεια. Η όποια είναι προκλητική για έναν λαό, που πιστεύει στο φιλότιμο, στην ανδρεία, στη γενναιότητα. Αν και προκληθήκατε, αποφύγατε να ζητήσετε «συγγνώμη» από όσους, με την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου, βάλατε στο σακί των υπόπτων για χρηματισμό στην υπόθεση Novartis, τώρα που οι υποθέσεις τους μπαίνουν στο αρχείο, επειδή δεν βρέθηκε τίποτε που να τους βαρύνει. Δεν είχατε την ψυχική και την πολιτική γενναιότητα να πείτε «συγγνώμη, κάναμε λάθος». Αυτό που περίμενε από σας ο πρώην πρωθυπουργός κ. Πικραμένος.

Λάθη και παραλείψεις συγχωρούνται. Αλλά ετούτος ο λαός, στην πλειονότητά του, δεν συγχωρεί τη μικρότητα, τη μικροψυχία, την ευτέλεια, την αφιλοτιμία, την παχυδερμία, τη γυφτιά, όταν εκδηλώνονται από θέση ισχύος. Και αυτήν την εικόνα εκπέμψατε, όταν δεν είχατε τη γενναιότητα μιας «συγγνώμης».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου