Γιώργος Λαμπράκης: Οικονομική και ενεργειακή βαρυχειμωνιά…

γιώργος-λαμπράκης-οικονομική-και-ενε-879186

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βασίζει την πολιτική της στη χορήγηση επιδομάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οδυνηρές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών. Τρέχοντας πάντα πίσω από τις εξελίξεις, ανακοινώνει επιδόματα για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν σε απόγνωση, εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στα ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ίδια τακτική, ανακοινώνοντας μέτρα που πολύ δύσκολα θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις στα πορτοφόλια των πολιτών από την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών των καυσίμων τους τελευταίους μήνες. Μπορεί να παρουσιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών στα καύσιμα, εξαιτίας της μείωσης της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου, ωστόσο η έκρηξη στις τιμές λιανικής, που καταγράφηκε ειδικά μετά το Πάσχα, έχει διαμορφώσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αγορά των καυσίμων τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους πρατηριούχους.

Το ίδιο ισχύει και για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αφού τα τιμολόγια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αποφάσισε η κυβέρνηση να παρέμβει. Το πλαφόν στο κόστος της μεγαβατώρας είναι ένα μέτρο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, απομένει ωστόσο να αξιολογηθεί στην πράξη, καθώς ουδείς γνωρίζει ποια τερτίπια μπορούν να επινοήσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να συνεχίσουν να χρεώνουν τους καταναλωτές με εξωφρενικά ποσά.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμήσουμε την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται στο θέμα των τιμών του φυσικού αερίου, που οι αυξήσεις είναι αδιανόητες, μετά την κάθετη μείωση της παροχής μέσω των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, στους πολίτες που έσπευσαν να αντικαταστήσουν τους καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης με λέβητες φυσικού αερίου συστήνεται τώρα να ακολουθήσουν αντίστροφη διαδρομή!

Με αυτά τα δεδομένα ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών. Το μόνο σίγουρο είναι πως με επιδόματα και ημίμετρα η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί, ουσιαστικά. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη πρόκληση, ενώ προετοιμάζεται και για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το ζητούμενο είναι αν θα επιλέξει την υλοποίηση πολιτικών, οι οποίες θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τους πολίτες, ή αν θα συνεχίσει στον δρόμο των επιδομάτων, κρατώντας κατά κάποιον τρόπο σε ομηρία την κοινωνία, με φόντο τις κάλπες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου