Στο χέρι των πολιτών η διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας της Μαγνησίας

στο-χέρι-των-πολιτών-η-διατήρηση-της-κα-831097

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα, που διατηρεί ο νομός Μαγνησίας, σε ό,τι αφορά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού στους κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς, η Μαγνησία διατηρεί τον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων από τον κορονοϊό σε υποδειγματικά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην κρίνεται απαραίτητη η λήψη σκληρών μέτρων, τα οποία ήδη ισχύουν σε γειτονικούς νομούς, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

Ταυτόχρονα, ο μονοψήφιος αριθμός των νέων κρουσμάτων, που καταγράφεται καθημερινά, επιτρέπει στην πραγματική οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, έτσι ώστε και η αγορά να κινείται και οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ειδικά στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης, να διατηρούνται.

Η κατάσταση μπορεί, ωστόσο, να αλλάξει προς το χειρότερο σε λίγες ημέρες, αν οι πολίτες αγνοήσουν τις υποδείξεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι επισκέπτες άλλων περιοχών, που, για παράδειγμα, θέλουν να έρθουν στον Βόλο, όπου τα μέτρα δεν είναι τόσο αυστηρά. Αν κάποιοι από εκείνους έχουν μολυνθεί από τον ιό και είναι ασυμπωματικοί, μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή καταστάσεων συνωστισμού.

Οι Μαγνησιώτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εξαρτάται από τους ίδιους, σε μεγάλο βαθμό, η διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας στον νομό. Αν συνεχίσουν να προσέχουν και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων, κλείνοντας ταυτόχρονα τα αφτιά τους στους επικινδύνους για τη δημόσια υγεία λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, οι πιθανότητες να ξεφύγει η κατάσταση με τα ημερήσια κρούσματα περιορίζονται.

Αν οι καταστηματάρχες της εστίασης εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεών τους και τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό θαμώνων, η διασπορά της νόσου θα παραμείνει σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα και οι ίδιοι θα έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του κλάδου από τον κίνδυνο λουκέτων. Αλλος τρόπος, πέραν της ατομικής ευθύνης, δεν υπάρχει. Τους τελευταίους μήνες, όπου έχουν εκδηλωθεί ξεσπάσματα της πανδημίας, οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών, όσο και για την οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης, οι αντοχές του συστήματος υγείας παραμένουν οριακές, ενώ σε περιοχές, όπως η Μαγνησία, οι πιθανότητες ενίσχυσής τους είναι απειροελάχιστες όσο διοικούν την 5η ΥΠΕ πρόσωπα, που αποδεδειγμένα δεν υπολογίζουν τον νομό. Κατά συνέπεια, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα με την ίδια προσήλωση, ώστε να μην αλλάξει η σημερινή κατάσταση, τουλάχιστον με δική μας ευθύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου