Κρίσιμο σταυροδρόμι

κρίσιμο-σταυροδρόμι-850271

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί το επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

Του Γιώργου Λαμπράκη

Είναι πραγματικά εφιαλτικές οι εκτιμήσεις συγκεκριμένων λοιμωξιολόγων για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οσο μάλιστα περνά ο καιρός και δεν βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τόσο εντείνεται η ανησυχία για την εξέλιξη της νόσου τις επόμενες εβδομάδες, που θα μπούμε για τα καλά στο φθινόπωρο, θα πέσει η θερμοκρασία και θα επιστρέψουν οι εποχικές ιώσεις.

Τα ερωτήματα για την ετοιμότητα και τις αντοχές του συστήματος υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας με τετραψήφια ημερήσια κρούσματα και παράλληλα με αυξημένα περιστατικά νοσούντων από τις εποχικές ιώσεις, όπως η γρίπη, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς και αναγκάζουν τους πολίτες να αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες της κεντρικής εξουσίας να διαχειριστεί έκτακτη κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Από την άλλη μεριά, δηλώσεις, όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ενδεχόμενης επαναφοράς του μέτρου για γενικό lock down στη χώρα, σε περίπτωση που ξεφύγει η πανδημία, εντείνουν την ανησυχία των πολιτών και προκαλούν απόγνωση στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, που πέρασαν εφιαλτικό καλοκαίρι και είχαν την ελπίδα ότι οι καταστάσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα επιδημιολογικά στοιχεία της υγειονομικής κρίσης, που έχει χτυπήσει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά η υγεία με την οικονομία», είπε χθες ο Στ. Πέτσας, υπενθυμίζοντάς μας ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε σε καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε την περασμένη άνοιξη. Τότε, υπενθυμίζεται, ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων είχε περιοριστεί κάτω από τα 100 κρούσματα, ενώ ο αντίστοιχος των διασωληνωμένων ήταν διαρκώς μειούμενος. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εντελώς διαφορετική κατάσταση, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας το καλοκαίρι επιμένει σε ανησυχητικό βαθμό, παρά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί.

Παράλληλα, κλάδοι της πραγματικής οικονομίας, όπως η εστίαση, βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ η παράταση μέτρων, όπως το λουκέτο στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα, αυξάνει τις πιθανότητες «ξαφνικού θανάτου» για πολλά καταστήματα.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί το επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Αν ο στόχος επιτευχθεί, το σύστημα υγείας δεν θα καταρρεύσει και η πραγματική οικονομία, που επηρεάζεται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας, θα αποφύγει τον γκρεμό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία θα είναι καταστροφικές. Οσοι εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν τα μέτρα, είτε επειδή είναι ανεύθυνοι, είτε πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας, αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού πριν τα Χριστούγεννα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου