Οι συνέπειες της ολιγωρίας και της ανευθυνότητας στην οικονομία

οι-συνέπειες-της-ολιγωρίας-και-της-ανε-754223

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με ξαφνικό θάνατο απειλούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη Μαγνησία από το φθινόπωρο. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία είναι απελπιστική και αυτό αποτυπώνεται σε όλες, ανεξαιρέτως, τις τελευταίες έρευνες των τριτοβάθμιων οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων.

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων να βιώνει συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού. Η δε εκτόξευση της ανεργίας κατά σχεδόν μιάμιση ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο, αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία καλπάζει και τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση δε δείχνουν να αποδίδουν, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τη στάση των πολιτών. Οι τελευταίοι χαλάρωσαν λόγω καλοκαιριού, αλλά και επειδή η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ήταν καθησυχαστική μέχρι και πριν από έναν μήνα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάνει πλέον στα επίπεδα της κορύφωσης της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

Γεννάται λοιπόν το εξής ερώτημα: πώς θα μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία από τη στιγμή που τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινώνονται και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της αγοράς δεν αποδίδουν; Χωρίς έλεγχο της πανδημίας και περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, δεν είναι δυνατό να ανακάμψει η αγορά. Οι πολίτες θα παραμένουν φοβισμένοι και θα αντιμετωπίζουν το αύριο με αβεβαιότητα, περιορίζοντας τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Οσο, δε, θα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Αν δεν ελεγχθεί η πανδημία και δεν αποδώσουν τα μέτρα για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων, τα τοπικά lock down θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα χρόνου. Στην περίπτωση της Μαγνησίας, που έχει εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες της για μια κάποια ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας στον τουρισμό, αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν πραγματικά καταστροφικό.

Παράλληλα, όσα μέτρα σχεδιάζονται για στήριξη της απασχόλησης και την αποτροπή των λουκέτων στην πραγματική οικονομία, δεν πρόκειται να αποδώσουν, από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι άκρως ανησυχητικά. Ο φόβος του κορονοϊού θα συνεχίσει να επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και να κρατά δέσμιες τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης.

Η κατάσταση με τα κρούσματα δείχνει να έχει ξεφύγει και οι ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη είναι συγκεκριμένες. Πρώτα και κύρια η κυβέρνηση ευθύνεται γιατί καθυστέρησε να ερμηνεύσει σωστά τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των κρουσμάτων. Οταν άρχισαν να αυξάνονται δεν έλαβε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα, με αποτέλεσμα να τρέχει τώρα πίσω από τις εξελίξεις. Οι πολίτες, από τη δική τους πλευρά, γύρισαν ολοκληρωτικά την πλάτη στην ατομική ευθύνη και επέλεξαν να χαρούν το ελληνικό καλοκαίρι σα να μην υπάρχει κορονοϊός. Οι συνέπειες από τη στάση πολιτών και κυβέρνησης φαίνονται ήδη σε υγειονομικό επίπεδο. Στο επίπεδο της οικονομίας η ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων θα φανεί μετά τον Αύγουστο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου