Ο εφιάλτης της ενδοοικογενειακής βίας

ο-εφιάλτης-της-ενδοοικογενειακής-βία-59309

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με θύμα δημοτική υπάλληλο στη Σκόπελο είδε το φως της δημοσιότητας εξαιτίας της παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργάνων, τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στους Δήμους της Μαγνησίας. Διαφορετικά θα παρέμενε στο σκοτάδι, όπως συμβαίνει με πληθώρα αντίστοιχων περιπτώσεων γυναικών, που βιώνουν πραγματικό εφιάλτη χωρίς τέλος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δημοτική υπάλληλος της Σκοπέλου ίσως στάθηκε τυχερή στην ατυχία της, καθώς το προσωπικό της δράμα δημοσιοποιήθηκε και κανείς εκ των αρμοδίων δεν μπορεί πλέον να επικαλεστεί άγνοια των γεγονότων, ώστε να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε αδράνεια.

Το συνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας αρχικά και ο σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων του νομού στη συνέχεια παρενέβησαν με ανακοινώσεις τους, καταδικάζοντας τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου νταή και καλώντας τις αρμόδιες αρχές και τον Δήμο Σκοπέλου να ενεργοποιηθούν, ώστε να τελειώσει το δράμα της γυναίκας, που είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας βιώνουν πολλές γυναίκες, με τα στοιχεία στον νομό Μαγνησίας να δείχνουν ότι στο χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τα περιστατικά με θύματα γυναίκες αυξήθηκαν κατά 20%.

Τα κλειστά στόματα και η αδιαφορία για τον διπλανό επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη ανάλογων υποθέσεων. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αισθάνονται μόνα και αβοήθητα, με αποτέλεσμα να υφίστανται τον καθημερινό εφιάλτη της βίαιης συμπεριφοράς είτε είναι λεκτική, είτε σωματική, χωρίς να ελπίζουν ότι θα λυτρωθούν.

Το πλαίσιο των κοινωνικών δομών, που έχει αναπτυχθεί και στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια, προσφέρει προσωρινό καταφύγιο στα θύματα βίαιων συμπεριφορών. Δεν προσφέρει, ωστόσο, διέξοδο, ενώ και η δικαιοσύνη αδυνατεί πολλές φορές να λύσει τον γόρδιο δεσμό μεταξύ θύτη και θύματος.

Η περίπτωση της δημοτικής υπαλλήλου στη Σκόπελο είναι χαρακτηριστική, καθώς ο βίαιος εν διαστάσει σύζυγος εξακολουθεί να χτυπά και να βρίζει τη γυναίκα του ακόμη και σε δημόσιους χώρους, δίχως να υφίσταται τις συνέπειες των απάνθρωπων πράξεών του.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ανέδειξαν το θέμα, αδυνατούν να παρέμβουν περαιτέρω. Τώρα πλέον είναι η ώρα των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας, ώστε να αποφασίσουν για τη λήψη μέτρων. Οπως σε κάθε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας έτσι και στη συγκεκριμένη απαιτούνται ταχύτατα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα από τις εισαγγελικές αρχές, προτού να είναι αργά. Συνήθως καταλήγουν πολύ άσχημα ανάλογες περιπτώσεις. Ειδικά όταν ο θύτης αισθάνεται ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης.

Ο θεσμός της δικαιοσύνης αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών, όταν θίγονται τα δικαιώματά τους και τίθεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα, ακόμη και η ζωή τους. Αν μετά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα δεν παρέμβει ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός, ώστε να γλιτώσει η δημοτική υπάλληλος από τον βασανιστή της, τότε την επόμενη φορά ίσως να είναι αργά όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου