Υπουργική απάντηση με πολλές αναγνώσεις

υπουργική-απάντηση-με-πολλές-αναγνώσ-277233

Όσο η θέση του υπουργού θα μεταφέρεται στην τοπική κοινωνία με έμμεσο τρόπο, οι υπέρμαχοι της μιας ή της άλλης λύσης θα εμμένουν στις απόψεις τους

Οσο ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του αναφορικά στο θέμα του δικαστικού μεγάρου, που διεκδικεί ο Βόλος, με σαφή τρόπο και όχι με απαντήσεις, που δίνει σε ερωτήσεις βουλευτών, η σύγχυση γύρω από το φλέγον ζήτημα θα επιτείνεται και το αδιέξοδο, που βιώνει η πόλη ως προς τη λειτουργία του υφιστάμενου κτιρίου, θα παραμένει.

Η απάντηση, που έδωσε ο Κ. Τσιάρας στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, αν αναγνωστεί με βάση του δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο βουλευτής, βάζει τέλος στο θέμα της διεκδίκησης νέου δικαστικού μεγάρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ, που συνομίλησαν με την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του δελτίου Τύπου του Αλ. Μεϊκόπουλου, οι παρεμβάσεις ανακατασκευής του δικαστικού μεγάρου αποτελούν προσωρινή λύση, μέχρι να εξευρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο εκτός του αστικού ιστού για την ανέγερση νέου κτιρίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο η θέση του υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα μεταφέρεται στην τοπική κοινωνία με έμμεσο τρόπο, οι υπέρμαχοι της μιας ή της άλλης λύσης θα εμμένουν στις απόψεις τους και η πόλη θα παραμένει εγκλωβισμένη σε διελκυστίνδα θέσεων, απόψεων και προτάσεων, που δεν οδηγεί πουθενά. Το μόνο σίγουρο είναι επίσης ότι χωρίς να καταλήξει η πόλη σε ενιαία θέση για το συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στην επίλυση του προβλήματος.

Εφόσον, δηλαδή, ο Δικηγορικός Σύλλογος τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής του κτιρίου, ενώ ο Δήμος Βόλου και το ΤΕΕ προκρίνουν την επιλογή της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου εκτός του κέντρου, το αδιέξοδο θα παραμένει και όσοι εργάζονται στο αιωνόβιο κτίριο της οδού Ιωλκού, που εκτός των άλλων έχει κριθεί και διατηρητέο από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, θα υφίστανται τις συνέπειες της σημερινής τριτοκοσμικής κατάστασης.

Το μόνο θετικό στοιχείο από την κόντρα, που προκάλεσε η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στον Αλ. Μεϊκόπουλο, είναι πως τόσο η πλευρά που τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής του κτιρίου, όσο και η αντίστοιχη που διεκδικεί την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου μακριά από το κέντρο της πόλης, συμφωνούν ότι θα στηρίξουν την καλύτερη λύση για τον Βόλο. Η λύση πρέπει να δοθεί από το υπουργείο με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς μεσάζοντες και υποβολείς, ενώ στη συνέχεια οι διαφωνούντες και οι δυσαρεστημένοι οφείλουν να ταχθούν υπέρ των συμφερόντων της πόλης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν θέλει, πάντως, να επιλυθεί το πρόβλημα, πρέπει να αντιληφτεί ότι όσο αφήνει την τοπική κοινωνία να θεωρητικολογεί και να προτάσσει επιλογές χωρίς ρεαλισμό, τόσο θα παρατείνεται το αδιέξοδο. Στον Βόλο ποτέ δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε, όχι μόνο στο θέμα του δικαστικού μεγάρου, αλλά και σε πολύ σοβαρότερα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου