Ας ξεκαθαρίσει το τοπίο με το κοινωνικό μέρισμα

ας-ξεκαθαρίσει-το-τοπίο-με-το-κοινωνικ-279898

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος δεν γνωρίζουν με σαφήνεια πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν από το φετινό πετσοκομμένο κονδύλι του σχετικού κωδικού του προϋπολογισμού

Οσο πιο γρήγορα προβεί η κυβέρνηση στις επίσημες ανακοινώσεις για τους δικαιούχους του φετινού κοινωνικού μερίσματος και το ύψος των ποσών, που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους τους δικαιούχους, που βομβαρδίζονται καθημερινά με αντιφατικές πληροφορίες από τα ΜΜΕ. Κυρίως τα διαδικτυακά ΜΜΕ αναπαράγουν και ανακυκλώνουν πληροφορίες αμφιβόλου αξιοπιστίας, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να βρίσκεται σε σύγχυση και οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να μη γνωρίζουν με σαφήνεια πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν από το φετινό πετσοκομμένο κονδύλι του σχετικού κωδικού του προϋπολογισμού.

Προφανώς, οι πληροφορίες, που διοχετεύονται καθημερινά, προέρχονται από κυβερνητικές πηγές. Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν λεπτομέρειες τις διαδικασίας. Δεν γράφουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι οι δημοσιογράφοι. Οι τελευταίοι ευθύνονται αν διασταυρώνουν τις πληροφορίες, που τους μεταφέρουν οι κυβερνητικοί, που με τη σειρά τους αρέσκονται να καλλιεργούν κλίμα προσδοκιών, καθώς επίσης και να δημιουργούν την εντύπωση ότι η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο.

Συγκρίσεις με τα ποσά που διατέθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα πέρυσι και το 2017 δεν μπορούν να γίνουν. Φέτος λιγότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν σε πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να στηρίξει με το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού μέτρα για τη φοροελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική πολιτική φιλοσοφία, που ήταν γνωστή πολύ πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Η ΝΔ δεν επικεντρώνεται στη χορήγηση επιδομάτων, αλλά στην υλοποίηση του προεκλογικού της σχεδιασμού για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Βέβαια, μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες, που μοιράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια πάνω από ένα δισ. ευρώ με τη διαδικασία χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Με αυτά τα χρήματα η αγορά ζεστάθηκε και οι εμπορικές επιχειρήσεις κινήθηκαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Φέτος δεν θα πέσουν στην πραγματική οικονομία τα εκατοντάδες εκατομμύρια του κοινωνικού μερίσματος, αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό, για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.

Η κυβέρνηση εξήγησε γιατί το σχετικό κονδύλι είναι φέτος μειωμένο σε δραματικό βαθμό. Οι πολίτες, ωστόσο, που πληροφορούνται το ύψος του υπερπλεονάσματος του προϋπολογισμού και για τη νέα υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, δυσανασχετούν, καθώς το κοινωνικό μέρισμα αποτελούσε επιπλέον μισθό. Πολλές οικογένειες, που δεν έχουν σταθερό εισόδημα ή που προσπαθούν να επιβιώσουν με ψίχουλα, έπαιρναν τα Χριστούγεννα σημαντική οικονομική ανάσα και κάλυπταν βασικές τους υποχρεώσεις. Πλέον το οικονομικό βοήθημα αποτελεί παρελθόν για τους περισσότερους από τους δικαιούχους των προηγούμενων ετών. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, έτσι ώστε οι φετινοί δικαιούχοι να ενημερωθούν υπεύθυνα και να σταματήσουν να κάνουν υπολογισμούς, που μπορεί στο τέλος να διαψευστούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου