Εις υγείαν των κορόιδων…

εις-υγείαν-των-κορόιδων-281193

Αν, για παράδειγμα, σταματήσουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, τα υποστελεχωμένα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ και τα Νοσοκομεία, που βρίσκονται υπό διάλυση, θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών

Το θέμα με τους δεκάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ και παραμένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν κανονικά να εξετάζουν δωρεάν κάθε μήνα χιλιάδες ασφαλισμένους, καταδεικνύει τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κεντρική εξουσία το εθνικό σύστημα υγείας. Δείχνει, επίσης, το σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας, που αντιμετωπίζει το αρμόδιο υπουργείο, μετά την τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στη θέση του υπουργού. Δεν είναι μόνο οι ιδιώτες γιατροί, που παραμένουν μετέωροι. Ολόκληρο το σύστημα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης νευραλγικών δομών.

Ο υπουργός παρέλαβε από τους προκατόχους του σύστημα, που πράγματι λειτουργούσε στα όριά του, ωστόσο προσέφερε πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες. Η οικονομική του ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν απαραίτητη, όπως επίσης και η στελέχωσή του με επιπρόσθετο προσωπικό, μόνιμο και επικουρικό. Πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την κυβέρνηση και την τοποθέτηση του κ. Κικίλια στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, καθώς δεν υπάρχει σχέδιο και το πιο σημαντικό δεν υπάρχει διάθεση από τους έχοντες την πολιτική ευθύνη να αποκαταστήσουν σταδιακά την κανονικότητα στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι απλήρωτοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν στον Βόλο πάνω από 50.000 ασφαλισμένους. Βάσει της συμφωνίας με τον Οργανισμό, πρέπει να αμείβονται κάθε μήνα με 1.800 ευρώ. Από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εισπράξει ούτε λεπτό, με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να σφυρίζει αδιάφορα και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην αντιδρά.

Το δημόσιο καταβάλλει στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς 80 λεπτά τον μήνα για κάθε ασφαλισμένο. Σε χώρες όπως η Σλοβενία, το αντίστοιχο ποσό ξεπερνά τα 3,5 ευρώ, ενώ στην Ιταλία φτάνει στα έξι ευρώ. Στην Ελλάδα το κράτος καμώνεται πως εφαρμόζει το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά στην ουσία εκμεταλλεύεται τις υπηρεσίες, τις οποίες παρέχουν οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δείξει κοινωνικό πρόσωπο. Πρόκειται για μια άκρως προβληματική κατάσταση, που όσο περνούν τα χρόνια χειροτερεύει και κάποια στιγμή τα πράγματα θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Αν, για παράδειγμα, σταματήσουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, τα υποστελεχωμένα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ και τα Νοσοκομεία, που βρίσκονται υπό διάλυση, θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες χιλιάδων πολιτών. Με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο. Ολοι μπορούν να φανταστούν τις συνέπειες, σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί κάνουν πράξη τις απειλές τους και διακόψουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Ολοι, εκτός του διοικητή του Οργανισμού και βεβαίως του υπουργού Υγείας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου