Δεν αρκούν οι ενέσεις ρευστότητας

δεν-αρκούν-οι-ενέσεις-ρευστότητας-285394

Ταυτόχρονα, απαιτείται αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, αναφορικά στη χορήγηση δανείων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Εμπορικοί θεσμοί, όπως η Μαύρη Παρασκευή, που, παρά τη βραχύβια παρουσία τους στον τόπο μας, εκφυλίστηκαν και μετατράπηκαν σε πολυήμερα εκπτωτικά διαστήματα, μόνο τονωτικές ενέσεις ρευστότητας μπορούν να δώσουν στην πραγματική οικονομία. Η αγορά, που στα τέλη Δεκεμβρίου συμπληρώνει το πιο δύσκολο 12μηνο της τελευταίας δεκαετίας, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει με εφήμερες προωθητικές ενέργειες, με τα πολυκαταστήματα να βρίσκουν την ευκαιρία να επιβάλουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες.

Αν εξαιρέσουμε την κίνηση στην τοπική εμπορική αγορά και τους αυξημένους τζίρους, που κατέγραψαν πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η γενικότερη αποτίμηση και της φετινής Μαύρης Παρασκευής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ως προς την εικόνα που συνεχίζει να εμφανίζει η πραγματική οικονομία μετά από 10 χρόνια ύφεσης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου εξακολουθούν να αγωνιούν για το μέλλον τους και δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις του θεσμού της Μαύρης Παρασκευής, που ξεχείλωσε και από ημέρα έγινε εβδομάδα, στον τζίρο της ερχόμενης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών παραμένει καθηλωμένη σε απογοητευτικά επίπεδα, επειδή η οικονομική τους κατάσταση εξακολουθεί να είναι δυσχερής.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη της αγοράς, που υποδέχεται με ικανοποίηση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει για την πραγματική οικονομία, ωστόσο χωρίς νέες δουλειές, οι οποίες θα συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αποδοχές, δεν μπορεί να ανακάμψει. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για μειώσεις των φόρων, που επιβαρύνουν τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά, ωστόσο οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας, που πρέπει να ενισχυθούν, απαιτούν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι μόνο αντιστροφή της αρνητικής ψυχολογίας του κόσμου. Οι νέες δουλειές προϋποθέτουν νέες επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα υλοποιηθούν, αν βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον στη χώρα μας και περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Ταυτόχρονα, απαιτείται αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, αναφορικά στη χορήγηση δανείων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Αν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών και δίχως την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από το τραπεζικό σύστημα, που ανακεφαλαιοποιήθηκε δύο φορές, ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει την εθνική οικονομία, το κλίμα μιζέριας στην αγορά θα διατηρηθεί και οι οδυνηρές επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης δεν θα σταματήσουν να πληγώνουν το επιχειρείν.

Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει τις βάσεις για να αλλάξει το σκηνικό αβεβαιότητας στην αγορά και να σταματήσουν να καταγράφονται χαμηλές πτήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε λουκέτα. Το ζητούμενο είναι, ωστόσο, να αντέξει η πραγματική οικονομία μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τονωτικές ενέσεις, όπως η Μαύρη Παρασκευή, η αγορά δεν θα μπορέσει να κρατηθεί όρθια για πολύ καιρό ακόμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου