Από την εποχή των ευτράπελων, στην εποχή της συναντίληψης

από-την-εποχή-των-ευτράπελων-στην-εποχ-286997

Κακά τα ψέματα. Χωρίς τη συναίνεση του Δήμου δεν είναι δυνατό να βρεθεί βιώσιμη λύση στο μείζον ζήτημα του νέου δικαστικού μεγάρου

Οταν το κορυφαίο θεσμικό όργανο κάθε πόλης, το δημοτικό της συμβούλιο, λειτουργεί υπό συνθήκες κανονικότητας, χωρίς εντάσεις, επεισόδια και ακρότητες, κερδισμένοι βγαίνουν οι πολίτες. Οταν επικρατεί πολεμικό κλίμα και καταγράφονται διαρκώς τραγελαφικές καταστάσεις, χάνεται η ουσία της πολιτικής και η πόλη ζημιώνεται θεσμικά και κοινωνικά.

Στον Βόλο ζήσαμε ανάλογες καταστάσεις για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Οι περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τα ευτράπελα και τα κωμικοτραγικά, που σημειώθηκαν εντός της αιθούσης, όπου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο. Οσοι, πάλι, επιδιώκουν ή ελπίζουν να επαναληφθούν καταστάσεις, που πλήγωσαν την πόλη, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ή ακόμη καλύτερα να αξιολογήσουν καταλλήλως τη σημασία της πρόσφατης συνάντησης του δημάρχου Βόλου με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για το θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί γόρδιο δεσμό για την πόλη και η παράταση στη δυστοκία εξεύρεσης λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της δικαιοσύνης και της λειτουργίας του κέντρου του Βόλου, μόνο κακό κάνει στην τοπική κοινωνία. Η κοινή γραμμή του δημάρχου με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο καταδεικνύει αφενός ότι το κορυφαίο θεσμικό όργανο του Βόλου τάσσεται υπέρ της μεταφοράς των δικαστηρίων μακριά από το κέντρο, αφετέρου ότι πλέον οι δύο πλευρές, που συγκρούστηκαν σκληρά τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το καλό της πόλης.

Κακά τα ψέματα. Χωρίς τη συναίνεση του Δήμου δεν είναι δυνατό να βρεθεί βιώσιμη λύση στο μείζον ζήτημα του νέου δικαστικού μεγάρου. Οσες προσπάθειες θέτουν στο περιθώριο, στη λήψη των όποιων αποφάσεων, τον Δήμο και το δημοτικό συμβούλιο, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και κατά συνέπεια να παραπέμψουν στις καλένδες την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Το κοινό μέτωπο Μπέου – Καπούλα δημιουργεί ισχυρό δεδομένο, ως προς το πώς θέλει να διαχειριστεί η πόλη το θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε η πόλη να αποκτήσει επιτέλους κοινό βηματισμό σε μείζονα ζητήματα. Σε θέματα που την απασχολούν και χρονίζουν δεκαετίες, χωρίς να είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων, λόγω πολιτικής στενοκεφαλιάς ή απροθυμίας για διάλογο και συμπόρευση, με γνώμονα το καλό των πολιτών.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη συνάντηση και το κλίμα που διαμορφώθηκε μεταξύ του δημάρχου και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο καλλιεργούν την αισιοδοξία ότι δεν θα ξαναζήσει η πόλη σκηνές απείρου κάλλους κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του κορυφαίου θεσμικού της οργάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου