Εφτασε το μήνυμα στους κατάλληλους αποδέκτες;

εφτασε-το-μήνυμα-στους-κατάλληλους-απ-295259

Δεν είναι κακό να βγαίνει στους δρόμους η νεολαία και να διεκδικεί καλύτερο κόσμο. Καλύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Προκαλεί, ωστόσο, ερωτήματα η διοργάνωση συλλαλητηρίων με αμφισβητούμενο διεκδικητικό πλαίσιο.

Το χθεσινό μαθητικό συλλαλητήριο για την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου είχε όγκο, παλμό και δεν προκάλεσε το παραμικρό πρόβλημα, πέρα βέβαια του αναμενόμενου κυκλοφοριακού μπλακ άουτ στους βασικούς οδικούς άξονες του εμπορικού κέντρου, από όπου πέρασε η μεγάλη μαθητική πορεία. Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που μετείχαν στη χθεσινή μαζική κινητοποίηση, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα, ότι θέλουν ο αέρας που αναπνέουν να είναι καθαρός και να μην επιβαρύνεται από επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες.

Δεν είναι, ωστόσο, το ίδιο ξεκάθαρο, αν το μήνυμα έφτασε στους κατάλληλους αποδέκτες. Όπως, επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζει το πολεοδομικό μας συγκρότημα, αναφορικά στην αέρια ρύπανση. Στην πρόσφατη επιστημονική ημερίδα, που έγινε στο ΤΕΕ Μαγνησίας, επισημάνθηκε ότι τα τελευταία 17 χρόνια τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης στην πόλη έχουν μειωθεί έως και 50% και πως η βιομηχανία έχει μικρή συμμετοχή, με ποσοστό της τάξης του 3%.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι στον Βόλο η αέρια ρύπανση μειώνεται και πως ο βασικός «ύποπτος» έχει τη μικρότερη συμβολή στην επιβάρυνση του αέρα, που αναπνέουν οι Βολιώτες. Κατά συνέπεια, σε ποια βάση στηρίζονται οι ανησυχίες όσων αγωνιούν για τα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Σε ποια επιστημονική τεκμηρίωση «πατούν» για να ξεσηκώσουν τη μαθητική κοινότητα και να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων;

Δεν είναι κακό να βγαίνει στους δρόμους η νεολαία και να διεκδικεί καλύτερο κόσμο. Καλύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Προκαλεί, ωστόσο, ερωτήματα η διοργάνωση συλλαλητηρίων με αμφισβητούμενο διεκδικητικό πλαίσιο.

Από τη μια μεριά η αμφισβήτηση του ίδιου του προβλήματος εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, από την άλλη η απουσία επικαιροποιημένης μελέτης για τις διαστάσεις του φαινομένου και η ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου για τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης και την ανάθεση της αρμοδιότητας για τη διενέργεια έγκυρων ελέγχων στην αυτοδιοίκηση ή σε ανεξάρτητο φορέα, ακυρώνουν κάθε αγνή πρωτοβουλία και προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες, που μπορεί να κρύβονται πίσω από κάθε υστερόβουλο ή υποκινούμενο σχεδιασμό.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν το μήνυμα, που έστειλαν χθες οι σχεδόν 2.000 μαθητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο, έφτασε στους κατάλληλους αποδέκτες. Σε εκείνα, δηλαδή, τα θεσμικά όργανα, που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εφόσον τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι όντως στον Βόλο τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης είναι επικίνδυνα, ότι έχει εντοπιστεί ο υπεύθυνος ή οι υπεύθυνοι για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και πως οι έχοντες την αρμοδιότητα για τη διενέργεια ελέγχων δεν θα αμφισβητούνται για λόγους, που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις εύλογες ανησυχίες της νεολαίας και όχι μόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου