Οι δύσκολες προϋποθέσεις τερματισμού της τοπικής ποδοσφαιρικής μιζέριας

οι-δύσκολες-προϋποθέσεις-τερματισμο-544333

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο, που παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Βόλου για τη μετατροπή του γηπέδου της Νεάπολης στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο αθλητικό κέντρο της χώρας, θα μπορούσε να απογειώσει το βολιώτικο ποδόσφαιρο και να συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Από τη στιγμή μάλιστα που η πόλη εκπροσωπείται μετά από μία σχεδόν δεκαετία στην πρώτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, η λειτουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων και όχι μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο αναπτυξιακό εφαλτήριο για την περιοχή.

Ωστόσο, ο δήμαρχος θέτει κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, που αφενός δυσκολεύουν την πραγματοποίησή του και αφετέρου προσφέρουν το ιδανικό άλλοθι στους υπέρμαχους της διαχρονικής ποδοσφαιρικής κόντρας μεταξύ των δύο ιστορικών ομάδων της πόλης, που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ποδοσφαιρική στασιμότητα και απαξίωση της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, που τόσα χρόνια δεν εκπροσωπείται στα μεγάλα ποδοσφαιρικά σαλόνια της χώρας. Την ίδια στιγμή, ομάδες μικρότερων πόλεων, ακόμη και κωμοπόλεων, έχουν αδιάλειπτη παρουσία στην πρώτη κατηγορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αθλητικά δρώμενα των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς επίσης και για την τοπική οικονομική δραστηριότητα.

Η πρώτη προϋπόθεση, που έθεσε ο δήμαρχος και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη τη δημιουργία του υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου στη Νεάπολη, είναι η ύπαρξη μιας και μόνο επαγγελματικής ποδοσφαιρικής ομάδας στον Βόλο. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Ολυμπιακός ανέβηκε στη Football League, θεωρείται απίθανο οι διοικούντες και οι οπαδοί της ομάδας να εγκαταλείψουν την προσπάθεια στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου.

Ακόμη και αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, οι άνθρωποι γύρω από τον Ολυμπιακό δεν θα σταματήσουν να στηρίζουν την ομάδα τους. Το ίδιο ισχύει και για τη Νίκη Βόλου, που αποτελεί για τη Νέα Ιωνία κάτι περισσότερο από μια απλή ομάδα ποδοσφαίρου. Κατά συνέπεια, αν περιμένουμε να πάψουν να υφίστανται οι δύο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης για να προχωρήσει το σχέδιο για το νέο αθλητικό κέντρο, μάλλον θα μείνουμε με την όρεξη και τα όνειρα.

Η δεύτερη προϋπόθεση, που θέτει ο Αχιλλέας Μπέος, αφορά στη στήριξη της ομάδας του Βόλου από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Μόνο αν ισχύσει αυτή η συνθήκη και αγκαλιάσουν τη νέα ομάδα οι φίλαθλοι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου γηπέδου με χωρητικότητα 7.800 θεατών. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να γίνει ένα νέο γήπεδο και να παρακολουθούν τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, που θα διεξάγονται σε αυτό, μερικές εκατοντάδες φιλάθλων. Με τα σημερινά δεδομένα, ούτε η δεύτερη προϋπόθεση δείχνει ότι μπορεί να ισχύσει. Εκτός αν η φετινή πρωταθλήτρια ομάδα της Football League εντυπωσιάσει με την πορεία της από τη νέα περίοδο.

Δυστυχώς, τα «αν» και τα «ίσως» είναι πολλά σε αυτή την εξίσωση. Η δεδομένη μιζέρια στα τοπικά ποδοσφαιρικά δρώμενα πολύ δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί από μια νέα προοπτική, η οποία θα αναβαθμίσει και το άθλημα και την τοπική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου